ПОРТАЛ
22 вересня 2013, 11:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Експерти прогнозують зниження депозитних ставок

Експерти прогнозують зниження депозитних ставок

Недавня постанова Нацбанку може спровокувати зниження ставок за депозитами. Такі побоювання у експертів з'явилися після появи нових вимог НБУ, згідно з якими для стабілізації курсу гривні доведеться посилити резервування. А це однозначно буде ключовим фактором, через який ставки впадуть, - пише видання "Экономические известия".

Ці побоювання виникли не на порожньому місці. НБУ вимагає підвищити резервування за вкладами у валюті з нинішніх 5 % до 7 %. Це стосується не тільки юридичних, а й фізичних осіб.

Зараз українські банки взяли тайм-аут для вироблення вірного рішення в ситуації, що змінилася. Як це буде виглядати - не відомо. Але стає зрозумілим вже те, що банкіри будуть змушені нести збитки через залучення вкладів у валюті. Оскільки комерційні банки працюють заради отримання прибутку, то частину своїх витрат вони покладуть на вкладників. За першими прикидками ставки за доларовими депозитами вже в недалекому майбутньому можуть знизитися на 0,3 % річних. А сьогодні по них у середньому вкладники отримують 7,5 % річних. Тим , хто збирається продати авто або дісталася у спадок нерухомість , потрібно морально підготуватися до того, що великого прибутку від таких вкладів не буде, - зазначає видання.