ПОРТАЛ
13 серпня 2012, 15:09

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Ринок світлотехніки в Черкасах: бізнес, тренди, прогнози

<div class="dr_in_to_news"></div> Ринок світлотехніки в Черкасах: бізнес, тренди, прогнози

Ринок світлотехніки в Черкасах давно сформований і відносно стабільний. Основними гравцями на ньому є три спеціалізовані салони, кожен із яких має свою специфіку, а також будівельно-господарські гіпермаркети.

Лідери продажів

Найчастіше купують енергоекономні лампи та якісну фурнітуру (вимикачі, кабелі). На цих товарах не економлять – проводку ставлять або замінюють на все життя, тому беруть якісну продукцію. Серед покупців вищого достатку популярні також австрійські та італійські люстри. А споживачі з меншими доходами на декоративному освітленні економлять.

Стан ринку

Зараз ринок зупинився. Спаду немає, але й зростання теж після обвалу 2008 року. Очевидно, тому притихли українські виробники – львівська фабрика, що працює під маркою «Іскра», і рівненська – під маркою «Люммакс». Експерти сподіваються, що за рік продажі підуть угору.

Виробництво

Практично всі лампочки європейських марок зараз виробляють у Китаї. Так само вчинили і наші, українські, виробники – зареєстрували свої торгові марки, поїхали в Китай, знайшли партнерів, і тепер з китайських фабрик до нас постачають продукцію нам тільки під різними марками. Сьогодні це виявляється економічно вигідним кроком.

Конкуренція

Жорсткої конкуренції в галузі не відзначається. Ринок сформувався давно і кожен гравець знайшов свою нішу. Магазинів світлотехніки в Черкасах не так багато, але потреби покупців вони задовольняють. Для масового споживача магазини завозять відносно недорогі китайські прилади (особливо це стосується декоративного освітлення), а ексклюзивні дизайнерські речі можна купити на замовлення – підприємці тут завжди ідуть назустріч.

Будівельно-господарські гіпермаркети, які з’явилися на ринку не так давно, спочатку представляли сегмент доволі дорогої і якісної декоративної світлотехніки, але після кризи змушені були відмовитися від послуг консультантів відомих виробників і змінили асортимент.

Актуальні тренди

Основна тенденція останніх років – енергоощадні технології. Їх можна поділити на три групи – люмінесцентні лампи, лед-технології та метало-галогенові лампи.

Звичайна енергоощадна люмінесцентна лампочка вже близько 10 років у нас на ринку. Вона залишається популярною. Споживачі не замислюючись однозначно купують «економки».

Метало-галогенові лампи мають найкращий коефіцієнт передачі кольору і великий світловий потік при мінімальному споживанні електроенергії. Це важливо в поліграфії, магазинах салонах краси.

Лед-технології – найсучасніший напрямок, який активно розвивається і використовується зокрема в «розумних будинках». Уже зараз у цьому сегменті є багато пропозицій, однак якість іще залишає бажати кращого. Лише цього року деякі виробники почали давати гарантії на надпотужні світлодіоди. Однак такі технології ще досить дорогі і пересічному споживачеві практично не доступні. На ринку зараз пропонують переважно китайські низькоякісні світлодіоди, які, втім, теж недешеві і особливого попиту не мають.

Експерти очікують, що найближчими роками лед-технології будуть розвиватися і дешевшати.