ПОРТАЛ
30 листопада 2012, 12:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Садівництво Черкащини: курс на зростання

<div class="dr_in_to_news"></div> Садівництво Черкащини: курс на зростання

На надзвичайно родючих землях Черкащини провідними є зернові, цукрові, технічні культури, а сади на таких ґрунтах плодоносять гірше, стверджують фахівці. Тим не менше садівництво тут було доволі розвинене. Під час кризи 90-х сади занепали і втратили своє значення у сільгоспвиробництві області. Як відзначив Микола Кучер, директор інституту помології ім. Л.П. Симиренка, привабливість садівництва почала стрімко зростати в останні п’ять років, коли воно засвідчило свою прибутковість.

З низького старту

Ще 10 років тому рентабельність плодових на Черкащині мала від’ємний показник, стверджують деякі науковці. Однак зараз садівництво стало однією з найприбутковіших галузей сільського господарства. Щоправда, для цього необхідно зробити значні фінансові вливання, оскільки галузь перебуває у процесі становлення. І попри значні темпи розвитку садівництва на Черкащині, від показників, затверджених Державною програмою розвитку садівництва та виноградарства, ми відстаємо вдвічі.

Актуальні тенденції

Зараз основними гравцями на ринку є великі аграрні компанії, які мають достатньо фінансових потужностей для впровадження новітніх технологій, що забезпечують високі прибутки, оскільки сучасне садівництво – капіталомістка галузь, яка потребує великих вливань. Серед власників садів переважають вітчизняні інвестори.

Вони орієнтуються на сучасні розробки в галузі, а саме – інтенсивні сади, які передбачають збільшення кількості дерев на одиниці площі та перехід на карликові підщепи. При правильному догляді такі сади можуть уже за два роки давати гарний урожай.

Фермерські і присадибні плодові насадження теж поповнюють кошик. Хоча сучасні технології застосовують менш активно.

Зіткнувшись із проблемою тривалого зберігання плодів, великі компанії зараз звернули увагу на спорудження фруктосховищ і холодильників із регульованим газовим середовищем. Це дасть змогу забезпечити потреби споживачів у фруктах протягом більш тривалого часу.

Прибутки

Високі прибутки в цій галузі можна отримати за умови достатніх фінансових вливань у створення сучасних насаджень. За словами завідувача кафедри плодівництва та виноградарства Уманського національного університету садівництва Олександра Мельника, два-три роки тому ціна кілограма яблук при реалізації з підприємства сягала 1долара за кг. «Такого немає ніде в світі. За долар кілограм яблук можна купити на прилавку в супермаркеті, а це долар в господарстві, бувало й євро», – пояснює парадокси ринку Олександр Мельник. Таким чином, маючи врожайність саду 30 тонн, власник отримує 30 тис. у.о. з гектару саду. Щоб отримати 10 тис у.о. чистого прибутку, треба мати 150 га пшениці, або 40 га цукрових буряків, або 16 га картоплі, або 6 га помідорів, або тільки 1,5-2 га саду. З невеликої площі при розумному підході можна отримувати достатньо серйозні надходження. Втім, капіталовкладення теж немалі.

Такі захмарні ціни обумовлені в тому числі дефіцитом внутрішніх яблук в Україні та великими можливостями експорту на Схід. Як стверджують фахівці, експортери шукають саме українських яблук поряд із молдавськими, бо знають смак і якість цих яблук, тому готові платити великі гроші.

Втім у загальному обороті яблук в Україні є велика частка реекспорту з Польщі, які потім ми вивозимо в Росію. Це певним чином спотворює загальну картину стану садівництва.

Державна підтримка

Відповідно до Закону України “Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства” та Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.05 № 587, здійснюється державна підтримка розвитку виноградарства і садівництва. Згідно з нею, серйозні бюджетні асигнування надаються підприємствам, які займаються виноградарством і садівництвом, для компенсації їхніх витрат на проектні роботи, підготовку ґрунту та посадку, догляд за багаторічними насадженнями, спорудження шпалери та краплинного зрошення відповідно до нормативних витрат на 1 гектар. Бюджетні кошти виділяють незалежно від форми власності суб’єкта господарювання. Отримати їх можуть передусім ті господарства, які спроможні профінансувати закладення саду, оскільки держава відшкодовує затрати після того, як проект реалізовано. Як відзначив Микола Кучер, технологія досить складна, для того, щоб закласти один гектар саду, необхідно 150-170 тис. грн.

Протягом 2009-2012 років садівничі господарства області отримали 70 млн. грн. державних дотацій. Завдяки цьому з’явилися 320 га садів, створених за сучасними технологіями, у 7 районах області.

Сучасні технології

Подальший розвиток садівництва на Черкащині експерти однозначно пов’язують із переходом на сади інтенсивного типу. Ця технологія забезпечує урожай уже на наступний рік. В садах такого типу вирощують слаборослі підщепи. І якщо не забезпечити їх опорами, то вони можуть не витримати ваги урожаю. Коренева система таких сортів розташовується дуже близько до поверхні ґрунту, тому ця технологія вимагає обов’язково краплинного зрошення. І хоч закладення такого саду коштує дорого, віддачі можна очікувати вже наступного року, при чому отримують плоди високої якості, а завдяки невисоким сортам зменшується потреба в трудових ресурсах навесні під час обрізання дерев.

Втім, у процесі збирання врожаю плодових людська праця необхідна. Лише в ягідництві останнім часом активно запроваджують механізоване збирання врожаю – комбайнами успішно збирають смородину, вже є навіть технології механізованого збирання малини та суниці, але вони менш поширені.

Наукове забезпечення

В умовах переходу на новітні технології та сорти особлива роль належить сільськогосподарським науковим установам. Виведенням нових сортів, реалізацією об’єктів права інтелектуальної власності на них, адаптацією закордонних сортів та підтримкою генетичного банку плодових і ягідних культур України займається Інститут помології ім. Л.П. Симиренка (с. Мліїв, Городищенський район). Подібну роботу проводять і в Уманському національному університеті садівництва (м. Умань), де постійно консультують підприємців з питань впровадження нових сортів та садів інтенсивного типу.

Осередки садівництва

Нині у галузі садівництва на Черкащині успішно працюють більше 60 великих сільськогосподарських і фермерських господарств.

Садівничі господарства на Черкащині розміщені відносно рівномірно. Великі площі останніми роками закладені в Золотоніському, Чорнобаївському районах, другий осередок – у Монастирищенському, Жашківському районах, на Городищині та Звенигородщині. Найбільший в області сад інтенсивного типу розбили в ТОВ АПК «Маїс» на Чигиринщині.

В області сформувався уже досить потужний сектор великих господарств із площами від 100 га і більше, які активно замаються садівництвом. Частка фермерських господарств у цій галузі не перевищує кількох відсотків. Останнім часом спостерігається приплив іноземного капіталу в садівництво.

Частка присадибних господарств у загальному виробництві плодів невелика і навряд чи збільшиться. Як правило, врожаї здають в переробні компанії на сік. Плоди із домогосподарств некалібровані, мають неналежну якість, тому в широкий продаж не надходять.

Впровадження новітніх технологій у садівництво вже дає позитивні результати. У 2012 році сільгосппідприємства Черкащини зібрали більше 20 тис. тонн плодів і ягід. Як підкреслив начальник відділу рослинництва Головного управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Василь Харченко, це попередні дані, які не враховують урожаї фермерських та присадибних господарств. Основну частину врожаю становлять яблука – близько 18 тис. тонн, що достатньо для забезпечення потреб споживачів області. Експерти прогнозують подорожчання яблук напередодні та після нового року, коли вітчизняні садівники свої врожаї продадуть, а на полицях магазинів з’являться закордонні плоди.