ПОРТАЛ
9 листопада 2015, 11:20

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Де бізнес може отримати фінансування

Де бізнес може отримати фінансування

У наші дні питання «де українському бізнесу знайти доступне фінансування?» багато хто сприймає майже як риторичне. Дійсно, ситуація непроста, але далеко не безнадійна. Так, потрібно визнати, що багато інструментів фінансування, які мають у своєму розпорядженні компанії в більшості країн світу, сьогодні в Україні недоступні або через сформовану практику (зокрема, законодавчу), або через свою дорожнечу. Де ж бізнес знаходить гроші на підтримку своєї життєдіяльності й розвиток в інших країнах досліджував Forbes.ua.

Залежно від розміру компанії, її репутації, фінансових результатів і ціни, яку компанія готова заплатити за фінансування, а також наявності та якості застави вона може вибрати із широкого меню можливостей, - розповідає голова правління ПАТ «Кредобанк» Дмитро Крепак.

Серед них:

- Внутрішні ресурси (фінансування з нерозподіленого прибутку, за рахунок докапіталізації, банківського кредиту під депозит власника та ін.).

- Традиційне банківське кредитування.

- Випуск корпоративних облігацій на власному або іноземному ринку, IPO тощо;

- Комерційне кредитування – передоплата товару покупцями і/або розстрочення оплати постачальникам.

- Операції REPO – фактично кредит під заставу цінних паперів, що є у власності компанії, з переходом права власності на ці папери до кредитора на час кредитування.

- Факторинг, лізинг, проектне фінансування, експортне фінансування тощо.

В умовах, коли приватні інвестори та кредитори не готові вкладати в Україну, активну роль у кредитуванні нашого бізнесу відіграють також міжнародні фінансові організації. Отримання фінансування від цих організацій – досить складний і тривалий процес. Але він вартий того, оскільки в результаті можна отримати значні суми під проект (аж до десятків мільйонів доларів) і під порівняно невисокі відсотки.

Список міжнародних організацій , що працюють в Україні в цьому напрямі:

- EIB, KfW Green for Growth Fund . Енергоефективність, альтернативна енергетика. Надали 100 млн євро на фінансування проектів, які пов’язані з енергоефективністю та домогосподарством.

- KfW, European Fund for Southeast Europe . Фонд Східної Европи. Широкий спектр фінансування.

- IFC, безпосередньо IFC. Широкий спектр фінансування. Програма підтримується за кошти Міністерства фінансів Австрії та Міністерства економіки (EVD) Нідерландів.

- Ukraine Sustainable Energy Finance Program. Програма спрямована на сприяння фінансуванню енергоефективності.

- Ukraine Resource Efficiency Program. Програма була створена, щоб збільшити використання та інвестиції в ефективні ресурсозберігальні технології.

- IFC Ukraine Residential Energy Efficiency Project. Програма спрямована на фінансування енергетичної модернізації житлового сектору.

- IFC Agribusiness Standards Advisory Program. Допомога у впровадженні харчової безпеки на агропідприємствах. Програма реалізується в Азербайджані, Вірменії, на Балканах, у Білорусі, Грузії, Казахстані, Киргизькій Республіці, Молдові, Росії, Таджикистані, Україні та Узбекистані.

- Ukraine Agri-Insurance Development Project. Програма реалізується в партнерстві з Міністерством закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади. Сприяє розвитку системи агрострахування в Україні. Крім того, проект продовжує працювати в напрямі ухвалення сприятливої законодавчої та нормативної бази.

- Improving Corporate Governance Practices in Europe and Central Asia. Програма спрямована на удосконалення корпоративного управління.

- Ukraine Agri-Finance Project. Проект передбачає консультативну допомогу й нарощування потенціалу для фінансових установ в Україні. Це допомагає підвищити агрокредитний потенціал установ: розробка інструментів управління кредитними ризиками, введення банком кредитних і фінансових продуктів спеціально для агрокредитування. Метою є збільшення доступу до фінансування для фермерів і, відповідно, підтримка сільськогосподарського виробництва фермерів. EBRD. Програма фінансування альтернативної енергетики в Україні. (USELF) Програма USELF – кредитна лінія обсягом до 140 млн євро. Відкрита Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) для сприяння реалізації проектів із використання поновлюваних джерел енергії в Україні.

- The Eastern Partnership SME Finance Facility. Спрямована на кредитування малого та середнього бізнесу, зокрема, мікропідприємств, після фінансової кризи.

- ЄБРР. Кредитування бізнесу різного розміру (від мікро- до великих корпорацій).

- UKEEP. Цільове фінансування ЄБРР для українських приватних компаній у різних секторах економіки, метою яких є інвестування у проекти з енергоефективності та поновлюваної енергетики.

- Програма фінансування енергоефективності в житловому секторі України. ЄБРР надає кошти фінансовим установам, які, зі свого боку, кредитують кінцевих позичальників.

- Trade Facilitation Programme. Програма спрямована на фінансування міжнародної торгівлі. Німецько-український фонд. Програма мікрокредитування. Фінансування виробництва, сфери послуг, сільського господарства, торгівлі (тільки для ПП і мікропідприємств). Максимальний розмір кредиту €25000 (для ФОП і мікропідприємств), €100 000 (для малих підприємств), €250 000 (для середніх підприємств). Термін кредитування: 3 роки (для фінансування оборотного капіталу), 5 років (для фінансування інвестицій в основні засоби)

- Програма рефінансування агросектору. Фінансування виробництва, сфери послуг, сільського господарства, торгівлі (тільки для ПП і мікропідприємств). Програма розрахована на розширення кредитування ММСП у сільській місцевості, тобто населених пунктах, чисельність населення яких не перевищує 100 тис. жителів. Максимальний розмір кредиту: €250 000. Термін кредитування: 3 роки (для фінансування оборотного капіталу), 5 років (для фінансування інвестицій в основні засоби)

- Програма кредитування пріоритетних галузей. Ця програма пропонує пільгові умови кредитування підприємств, що працюють у роздільних галузях, розглядаються НУФ як пріоритетні і важливі. Пріоритет I: Сільське господарство, харчова промисловість, розвиток малих готелів, зелений туризм тощо. Пріоритет II: виробництво та надання послуг (всі інші галузі), торгівля. Максимальний розмір кредиту: €100 000 (ФОП і ММСП) €300 000 (великі інвестиційні проекти, овочесховища). Термін кредитування: 3 роки (для фінансування оборотного капіталу), 5 років (для фінансування інвестицій в основні засоби)

- NEFCO. «Чисте виробництво». Програми спрямовані на фінансування енергоефективності. Фінансування до 90% від інвестиційної вартості проекту. Максимальний розмір кредиту: €350 000 Термін кредитування – до 4 років.Фіксована процентна ставка – 6% річних на весь термін надання кредиту

- «Еко-ефективність». Муніципальні проекти, пов’язані з центральним опаленням або очищенням стічних вод. Максимальний розмір кредиту: €400 000. Термін кредитування – до 8 років. Фіксована процентна ставка – 6% річних на весь термін надання кредиту.

Більше інформації у розділі Програми для бізнесу.