ПОРТАЛ
15 квітня 2017, 20:34

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Печатки на документах остаточно скасували

Президент Петро Порошенко підписав закон, який скасовує обов'язкове використання печаток на документах. Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту (№4194) на сайті Верховної Ради.

Печатки на документах остаточно скасували

Відповідно до закону, в Господарському кодексі прописується, що печатка не може бути обов'язковим реквізитом документа, який подають від імені суб'єкта господарювання органу державної влади. Державним органам забороняють вимагати наявність печатки на документах, пише zaxid.net.

Передбачається, що наявність або відсутність печатки не створює жодних юридичних наслідків. Крім того, вводиться адміністративна відповідальність за вимагання проставлення печатки на документі. Така дія передбачає штраф від 850 до 1700 грн (50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Закон набуде чинності через три місяці після опублікування.

Нагадаємо, у квітні 2014 року Рада скасувала обов'язкове застосування печаток у бізнесі. До цього вважалося, що отримання контролю над печаткою було рівнозначне отриманню контролю над компанією. 23 березня за документ після декількох невдалих спроб проголосували 226 народних депутатів. Законопроект був розроблений народними депутатами Владиславом Голубом та Оленою Сотник для покращення умов ведення підприємницької діяльності в Україні, та підвищення позиції держави у міжнародному рейтингу «Doing Business».