ПОРТАЛ
3 серпня 2012, 12:21

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Сучасне овочівництво – як пріоритет

Сучасне овочівництво – як пріоритет

Традиційні культури тепер по сільськогосподарських підприємствах поступаються місцем екзотичним, і таким, що раніше садили лише на городі.

В Бубнівській Слобідці Золотоніського району в СТОВ «Воля» такою культурою став часник сорту французький — рожевуваті на вигляд, крупні головки аж з фіолетовим відливом. Ним торішньої осені засадили шість гектарів поля і цим літом механізовано зібрали. Як розповів виконуючий обов’язки директора, він же головний агроном господарства Володимир Пономаренко, врожай отримали дещо менший сподіваного, бо завадила спека (по тих господарствах, де посіяли іспанський часник, він взагалі вимерз), а їхній «француз», як кажуть, пройшов випробування й акліматизувався. На наступний рік його планують посадити аж 20 гектарів своїм же насінням, решту продадуть. Тим більше, що на часник і попит є, і ціна тримається.

Для збирання, калібрування й очистки часнику придбали сучасне голландське обладнання вартістю в 1 мільйон гривень. Збирання проводили вже новим голландським чотирьохрядковим комбайном «Ерме» — навчати на ньому працювати приїздив інструктор голландської фірми й тепер на комбайні працюють місцеві механізатори Олександр Михайлик і Володимир Щербак.

Крім часнику, тут ще вирощують елітну голландську картоплю, під якою 25 гектарів, а надалі планують столовий буряк, моркву, інші овочі, які поставлятимуть у супермаркети.

Для зберігання овочів уже наполовину споруджене сучасне овочесховище з відповідним температурним режимом для зберігання. Ще за радянських часів місцеве господарство, розташоване на дніпровському узбережжі, спеціалізувалось на вирощуванні овочів на поливі. Тепер же з допомогою інвестицій взялося його відновлювати.

Овочевому напрямку в селі радий місцевий люд, адже створено понад півсотні робочих місць.

За матеріалами:  www.kray.ck.ua