Як повідомляє infagro.com.ua, про це пише аналітик молочного ринку Максим Фастєєв.
За його очікуваннями, частка надходження молока населення на перероблення скоротиться до 25%, тоді як ще 10 років тому було 50/50.
"Головна причина - падіння попиту (тут і в цілому про категорію, та про експортні ціни), що породило низьку закупівельну ціну безпосередньо у виробника (умовної “бабусі”)", - пише Фастєєв.
За його словами, переробники відмовилися або відмовляються від роботи з населенням через відсутність якості і бажання виробника (того ж населення) працювати над якістю.
"Існують складнощі в бух- і фінобліку. Тому останні роки робота йде переважно через посередників (СПД). В результаті вартість молока населення "на заводі" часто початку обходиться переробникам дорожче, ніж якісне молоко ферм", - зазначає експерт.
Та додає, що посередники, на відміну від населення, підходять до своєї справи як до бізнесу, тому не хочуть працювати за копійки. Всі цінові ризики ланцюжка лягають на умовну "бабусю", адже ті домогосподарства, які все-таки хочуть заробити, вже відмовилися від подібної моделі реалізації і працюють через інші канали - продають сировину на базарах самостійно, організовують "сімейні ферми", відкривають крафтовую переробку і т. д.
Серед мінусів для галузі експерт зазначає зниження пропозиції сировини для промислової переробки, зниження експорту, зниження фінансової підтримки з боку бізнесу сільського населення, ризики по галузевому балансу (зростання дефіциту в зимовий період), подорожчання ціни молочних товарів на полиці.