Звенигородські лісівники вирощують гриби у теплиці

Лісове господарство

Як інформують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, попри зимову погоду звенигородські лісівники збирають гриби вирощені на екологічно чистому субстраті рослинного походження.

Ukrainian English Russian

Це гливи – цінні їстівні гриби з цілющими властивостями, більш відомі розмовною мовою «вешенка». Ініціатива директора Звенигородського лісгоспу Анатолія Проценка спробувати налагодити процес вирощування грибів була втілена в життя.

Вирощування грибів потребує знання певних секретів. По-перше, у теплиці повинна дотримуватись певна температура, вологість, функціонувати вентиляційна система. Другим, і головним чинником у цьому процесі, є приготування субстрату. Його готують із дрібно-нарізаної соломи злакових культур, яку попередньо разом з міцелієм проварюють у великому чані. Далі цією сумішшю наповнюють мішки з полімерної плівки. У мішках роблять отвори, з них згодом і виростають грона глив. Перші гриби з’являються через 30-45 дні після набивки. Один субстрат використовують для 2-3 «поколінь» грибів. Цього року у звенигородських теплицях дозрівають 50 мішків.

Окрім того, лісівники вирішили спробувати вирощувати гриби «на пеньках». Це практично такий самий процес вирощування, окрім того, що замість мішків, які швидко зношуються, грибне царство дозріває на осикових обрізках довжиною 40-50 см і діаметром 20-30 см.

 

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: