Історія сироваріння кооперативу «Дружба плюс» розпочалася наприкінці вересня 2017 року, каже керівник об’єднання Олександр Фесенко. Відтоді тут налагодили виробництво й продаж твердих та м’яких сирів. Перевіряють якість продукції у власній лабораторії.
Рікотта, моцарелла за власною технологією, гауда за голландською рецептурою, «вершковий» зі спеціями, натуральне масло, маскапоне, плавлений сир – цю та іншу продукцію під торговою маркою «Familycheese» знає широке коло поціновувачів. Знайти сири «Familycheese» можна навіть у київських магазинах.
Керівник кооперативу визнає, що вони готові до розширення виробництва. Адже попит є, однак немає потужностей для його задоволення.
– Зараз ми переробляємо до тонни молока за добу, – розповідає Олександ Фесенко. – Однак, закупивши додаткове обладнання, могли би збільшити цей показник до 4-х, як це, власне, й закладено у проекті будівництва. Втілювали наше виробництво за європейськими стандартами: на одну рамку заїжджає молоко, а з іншої вже відвантажуємо готову продукцію. Звісно, ми могли би почати з ферми, втім переробка дає можливість побачити і показати людям уже готову продукцію. Тож зараз співпрацюємо з місцевою фермою, де закуповуємо молоко.
Підтримати місцевого виробника готові на обласному й районному рівнях. У межах обласної програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сімейних фермерських господарств в області до 2020 року в обласному бюджеті на цей рік передбачено два мільйони гривень для фінансової підтримки на умовах співфінансування. За умовами програми, розмір обласних бюджетних коштів визначається з розрахунку не більше 70 % від вартості техніки, садивного матеріалу та сільськогосподарських тварин. Частка коштів одержувачів та/або коштів співфінансування з інших місцевих бюджетів становить не менше 30 %.
–Наразі чекаємо рішення на липневій сесії про спрямування 30 необхідних відсотків для співфінансування від районних депутатів, аби кооператив отримав можливість розширювати виробництво, - зазначив він.