Організаторами симпозіуму виступили ГО «Українська асоціація профілактичної медицини», Національна академія медичних наук України, Міністерство охорони здоров'я, ГУ «Національний інститут терапії імені Л.Т. Малої НАМН України »та інші.
Серед лекторів був і директор черкаського підприємства «ВЕНД» Олександр Романенко.
Підприємство «ВЕНД» є виробником харчової солі зі зниженим вмістом натрію торгової марки SOLENA.
У своєму виступі він порушив питання пов'язані з впливом перевищення споживання натрієвої солі на збільшення кількості серцево-судинних захворювань (ССЗ).
Актуальність цієї проблеми пов'язана з тим, що сьогодні Україна за показниками смертності від ССЗ займає перше місце серед 30 великих європейських країн.
Олександр Романенко вказав на масштаби катастрофи, посилаючись на дані Міністерства охорони здоров'я України, а також на десятирічні дослідження 488 вчених з 50 країн, згідно з якими в Україні щодня від ССЗ, пов'язаних з перевищенням споживання натрієвої солі, передчасно помирає від 2000 до 3000 осіб в день.
У виступі було наведено приклад вирішення цієї проблеми в Фінляндії. Там у результаті реалізації програми по боротьбі з неінфекційними захворюваннями «Північна Карелія» скоротилося споживання натрієвої солі населенням з 16 г до 9 г в день, що вплинуло на зменшення смертності від ССЗ в 7 разів і збільшило тривалість життя на 13 років.
Олександр Романенко підкреслив, що такому результату сприяла, крім проведених заходів, спрямованих на інформування населення про цю проблему, заміна фінами звичайної солі в харчуванні на сіль з пониженим вмістом натрію, збагаченої на 30% сіллю калію.
З огляду на те, що 80% натрієвої солі надходить разом з готовими продуктами, і ця кількість солі вже перевищує норму в харчуванні із натрію в 2-3 рази, використання солі з пониженим вмістом натрію при приготуванні їжі стає необхідним для збереження здоров'я.
В Україні, сіль подібна фінської, сьогодні випускається компанією «ВЕНД» під торговою маркою SOLENA
Це сіль зі зменшеним вмістом натрію, збагачена на 30% сіллю калію і дефіцитними в харчуванні мікроелементами такими як магній, селен, йод, цинк, хром.
Використання солі SOLENA замість звичайної солі сприятиме виконанню в Україні, затвердженого Кабінетом міністрів України від 26 липня 2018 р Національного Плану заходів з неінфекційних захворювань, в частині зменшення споживання солі населенням на 30%.