Черкаський виробник розповів на симпозіумі про сіль, як засіб профілактики серцево-судинних захворювань

Медицина. Туризм

Днями у Харкові пройшов Науковий симпозіум «Сучасні можливості в профілактиці неінфекційних захворювань».

Ukrainian English Russian

Організаторами симпозіуму виступили ГО «Українська асоціація профілактичної медицини», Національна академія медичних наук України, Міністерство охорони здоров'я, ГУ «Національний інститут терапії імені Л.Т. Малої НАМН України »та інші.

Серед лекторів був і директор черкаського підприємства «ВЕНД» Олександр Романенко.

Підприємство «ВЕНД» є виробником харчової солі зі зниженим вмістом натрію торгової марки SOLENA.

У своєму виступі він порушив питання пов'язані з впливом перевищення споживання натрієвої солі на збільшення кількості серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Актуальність цієї проблеми пов'язана з тим, що сьогодні Україна за показниками смертності від ССЗ займає перше місце серед 30 великих європейських країн.

Олександр Романенко вказав на масштаби катастрофи, посилаючись на дані Міністерства охорони здоров'я України, а також на десятирічні дослідження 488 вчених з 50 країн, згідно з якими в Україні щодня від ССЗ, пов'язаних з перевищенням споживання натрієвої солі, передчасно помирає від 2000 до 3000 осіб в день.

 У виступі було наведено приклад вирішення цієї проблеми в Фінляндії. Там у результаті реалізації програми по боротьбі з неінфекційними захворюваннями «Північна Карелія» скоротилося споживання натрієвої солі населенням з 16 г до 9 г в день, що вплинуло на зменшення смертності від ССЗ в 7 разів і збільшило тривалість життя на 13 років.

    Олександр Романенко підкреслив, що такому результату сприяла, крім проведених заходів, спрямованих на інформування населення про цю проблему, заміна фінами звичайної солі в харчуванні на сіль з пониженим вмістом натрію, збагаченої на 30% сіллю калію.

      З огляду на те, що 80% натрієвої солі надходить разом з готовими продуктами, і ця кількість солі вже перевищує норму в харчуванні із натрію в 2-3 рази, використання солі з пониженим вмістом натрію при приготуванні їжі стає необхідним для збереження здоров'я.

В Україні, сіль подібна фінської, сьогодні випускається компанією «ВЕНД» під торговою маркою SOLENA

Це сіль зі зменшеним вмістом натрію, збагачена на 30% сіллю калію і дефіцитними в харчуванні мікроелементами такими як магній, селен, йод, цинк, хром.

Використання солі SOLENA замість звичайної солі сприятиме виконанню в Україні, затвердженого Кабінетом міністрів України від 26 липня 2018 р Національного Плану заходів з неінфекційних захворювань, в частині зменшення споживання солі населенням на 30%.

 

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: