Михайло Чорнопищук: «2018 року на виробників чекає «нова філософія» державного контролю»

Коментарі

У  зв’язку з впровадженням в Україні міжнародних та європейських стандартів  2017 рік став перехідним для більшості виробників. Наскільки ретельно підготувалися підприємства до нових умов співпраці,  якими здобутками відзначився 2017 рік та які напрямки діяльності є пріоритетними цього року, розповів порталу «Діловий регіон» директор ДП «Черкасистандартметрологія»  Михайло Чорнопищук.

Ukrainian English Russian

Сьогодні можна впевнено стверджувати, що на порозі 2018 року ми маємо чіткі європейські правила, які передбачають  інший підхід до системи державного контролю.  В рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС набули чинності нові технічні  регламенти та вимоги, впровадження яких є стратегічним напрямком розвитку ДП «Черкасистандартметрологія» цього року. Очевидно, що новий підхід є значним кроком у реформуванні системи державного контролю. Якщо досі виробника попереджали про перевірку заздалегідь, то тепер це прямо суперечить підходам, які діють в ЄС.

Із квітня 2018 року розпочнуть діяти бiльшiсть пoлoжeнь Зaкoну України № 2042-19 від 18.05.2017 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Новий закон чітко фіксує необхідність здійснення перевірок без попередження.  Такий підхід є максимально ефективним і має забезпечити споживачів продуктами з високим рівнем якості та безпечності.

Значним досягненням минулого року є те, що в рамках Програми «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів між Україною та ЄС» ДП «Черкасистандартметрологія» вдалося успішно освоїти 12 млн.грн. для закупівлі нового сучасного обладнання від англійських та німецьких виробників. Прилади вже змонтовано, проводяться пусконалагоджувальні роботи, калібрування та повірка.

Зважаючи на те, що Україна посідає перше місце серед країн ЄС, де на одиницю промислової продукції - найвищий рівень енерговитрат, актуальним  для багатьох підприємств стало питання заощадження коштів. Тепловізійне обстеження будівель є пріоритетним напрямком  в опалювальному сезоні 2018 року. Застосування тепловізора, який ми придбали за бюджетною програмою,  дасть можливість виявити дефекти в опалювальних системах приміщень та уникнути марнотратного використання енергоносіїв.  Як наслідок – підприємство може заощадити до чверті енерговитрат на опалення. 

Від керівників підприємств вже почали надходити замовлення.  Це гарна можливість заздалегідь підготуватися до виконання Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», який набуде чинності у 2019 році.

Щодо того, наскільки активною серед підприємців була підготовка до нових вимог у 2017 році, можна відзначити таке: переважна більшість продукції, яка сьогодні представлена споживачеві,  відповідає європейським стандартам якості. Це стосується тих підприємств, які заздалегідь впроваджували нові техрегламенти, і як результат - сьогодні реалізують свою продукцію у ЄС. Йдеться про ПАТ «Миронівський хлібопродукт», Канівську філію ТОВ «КЛУБ СИРУ», ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», ПАТ «Звенигородський сироробний комбінат», ПАТ «Юрія». 
Звичайно, подібного результату вдалося досягти не всім.  Штрафні санкції очікують, зокрема, ті підприємства, які все ще не запровадили систему контролю критичних точок на виробництві (НАССР), введену в дію 2017 року.  

Варто зазначити, що торік 36 підприємств, а це втричі  більше, ніж у 2016 році, взяли участь у щорічному конкурсі  продукції «Черкаська якість».  Запроваджений з 2015 року, конкурс  має за мету популяризувати місцевих виробників, чия продукція відповідає європейським вимогам якості. 

Зрозуміло, що новий перехід потребує широкої та тривалої просвітницької роботи і наш колектив намагається донести до виробників області нові вимоги законодавства шляхом проведення семінарів та навчань. Так, 8 лютого для фахівців підприємств харчової та переробної промисловості ДП "Черкасистандартметрологія" проводить семінар на тему «Сучасні вимоги щодо організації виробництва харчової продукції. Зміни у харчовому законодавстві України, гармонізація його з європейським. Фасування та маркування харчових продуктів. Відповідальність за порушення законодавства. Технічні умови, як вид нормативних документів розроблюваний для забезпечення якості виготовленої продукції».

            Також ми постійно інформуємо громадськість щодо змін, які відбуваються в системі технічного регулювання на офіційному сайті, через друковані та електронні засоби масової інформації.

Покращити обізнаність усіх зацікавлених сторін та разом досягти європейського рівня якості продукції – найвища наша мета.

 

Останні новини

02 березня, 2021

01 березня, 2021

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: