На виробників, які бажають заробити надприбуток шляхом обману споживачів, чекають штрафні санкції

Новини

4 жовтня у ДП «Черкасистандартметрологія» відбувся семінар для провідних фахівців підприємств харчової та переробної промисловості Черкащини з метою ознайомлення зі змінами у харчовому законодавстві України. У семінарі взяли участь 35 фахівців, які представляли 21 підприємство.

Ukrainian English Russian

Лектор семінару Світлана Кохан  – начальник сектору науково-дослідного відділу стандартизації харчових продуктів НДІ стандартизації ДП «Укр-НДНЦ» звернула увагу представників бізнесу на сучасні вимоги щодо організації виробництва харчової продукції, особливості маркування та фасування харчових продуктів, а також на відповідальність за порушення законодавства.  

За словами Світлани Кохан, у всіх виробників харчової продукції  повинно сформуватися чітке розуміння вимог належних гігієнічних та виробничих практик, принципів HACCP (система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок), аби впроваджувати їх на діючих підприємствах.

Фахівець наголосила, що з 4 квітня 2018 року набув чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», згідно з яким контролюючі органи зможуть проводити перевірки частіше і без попередження.

До того ж, Світлана Кохан закликала виробниківчітко дотримуватися вимог технічного регламенту на маркування харчової продукції.

«Виробники повинні надавати повну, точну, достовірну та необхідну інформацію споживачеві про товар. У випадку «некоректного маркування» продукції з метою отримання надприбутку на виробників будуть накладені штрафні санкції. І розміри їх чималі». – повідомила Світлана Кохан.

За допомогою у розробці технічних  умов та з питань щодо перевірки якості та безпечності харчової продукції  лектор радила звертатися до фахівців ДП «Черкасистандартметрологія».

«Перехідний період, який передбачав поетапне впровадження в Україні системи HACCP, закінчився. З вересня 2019 року HACCP є обов’язковою для усіх підприємств, що виготовляють харчову продукцію. – наголосив директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук. – Наразі ми ведемо успішну роботу в напрямку надання методично-практичної допомоги підприємствам у впровадженні чинних вимог. Особливо важливою є робота з оцінки вимірювальних можливостей виробничих лабораторій підприємств області. Фахівцями центру ДП «Черкасистандартметрологія» на Черкащині вже оцінено близько 400 лабораторій.»  

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: