Чорний часник на десерт: золотоніське підприємство освоїло виробництво унікального продукту

Сільське господарство

Хоча Україна не є батьківщиною часнику, але тут його вже давно вважають рідним і по-духу і на смак. Але тільки нещодавно українці почали відкривати для себе нові якості цього овочі. Виявляється чорний часник – це надзвичайні природні ласощі, які абсолютно не мають славнозвісного часникового «духу».

Ukrainian English Russian

Виробляє чорний часник в Україні єдиний виробник із Золотоноші – СХК «Аграріан». Про це SEEDS розповіла фахівець української кооперації часнику UkrUp і співзасновник проекту для фермерів «Вітамінна Коробка» Анна Морозова, пише seeds.org.ua.

«Насправді чорний часник – продукт ферментації. Випарювання вологи з продукту протягом тривалого періоду – від 30 до 90 днів (в залежності від продукту, від того, наскільки солодкий сам часник та від характеристик сорту).

Так, для виробництва чорного часнику потрібне спеціальне обладнання. Але, при його виготовленні абсолютно нічого не додається: ні сіль, ні цукор, ні прянощі… Нічого. При цьому в чорному часнику залишаються абсолютно всі елементи, які є в його свіжому варіанті.

Чорний часник має в 5 разів більше антиоксидантів, підвищує імунітет, допомагає протистояти втомі і «старінню», «бореться» з астмою, діабетом і допомагає нормалізувати артеріальний тиск, рівень цукру і холестерину», – розповіла Анна Морозова.

Український чорний часник вже побував на столах гурманів одного з київських ресторанів у вигляді десерту.

«Мало хто знає, але часник – найсолодший овоч в світі. Це факт, який шокує багатьох і по-новому відкриє очі на часник. Чорний часник дуже солодкий. Він солодший за мармелад і будь-який сухофрукт. А головне – немає часникового післясмаку!

Чорний часник – він як цукерка. Як мармелад. Так він і виглядає як мармелад, якщо не розрізати, а чистити його зубчиками. Чорний часник виглядає як незвичайні мармеладні цукерки. Це просто величезна перевага для мам, які не можуть змусити своїх дітей з’їсти бодай зубчик звичайного часнику», – підкреслює Анна Морозова.

Сьогодні чорний часник є у складі боксів відомого по всій Україні проекту для фермерів «Вітамінна коробка».

«Вітамінна Коробка» – це зібрання різних свіжих овочів, зелені, фруктів і крафтової продукції. За традицією в кожній коробці ми вкладаємо унікальні продукти, які складно знайти на полицях супермаркетів, таким чином знайомлячи споживачів не тільки з самим продуктом, а й з його виробником. Адже українські фермери і виробники найкращі і можуть дуже багато! Просто їм потрібно трохи більше часу ресурсів і нашої з вами уваги. Чорний часник зараз йде як бонус до основних наборів в нашій коробці. Причому в якості десерту», – додала Анна Морозова.

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: