Про це розповідає “Суспільне”.
Равлики у черкащанки Тетяни Яковенко з’явилися сім років тому. Спочатку ними займалися батьки жінки.
Перші равлики купили в українського фермера. Тоді пройшли всі етапи: від репродукції до вирощування, зауважила Тетяна Яковенко. Сезон розпочинають у березні.
На фермі збирали до 5 тонн молюсків. Зараз там живуть два види равликів – мюлер і максіма.
Як розповідає власниця ферми, равлики вибагливі до їжі. Поки вони виростуть, їхній раціон змінюють чотири рази. Серед улюблених страв – морква. Наступний етап – відгодівля в обладнаних полях. Там засівають спеціальну траву. Умови намагаються створити максимально наближені до природних.
Зі слів Тетяни, равлики – делікатес. Родина постійно експерементує з приготуванням.
– Готуємо ескарго й філе равликів – це найніжніше м’ясо. Ми розробили шість видів різного соусу. Крім того, солимо равликову ікру. Вона біла, її вважають найдорожчою в світі, – розповідає Тетяна Яковенко.
Також для равликів є спеціальний холодильник, коли вони перебувають у стані анабіозу – без видимих проявів життя. Частину залишають для наступного сезону, іншу – експортують.
У планах родини восени зібрати до десяти тонн равликів, а після карантину здійснювати продаж за кордон.