Це вже не перший екологічний посуд, який вигадали новатори
“Раніше ми придумали білкові стаканчики, які розкладаються в грунті через 10-21 день і стають добривом для рослин. Тепер пішли далі і використали кавову макуху, – розповідає вчений Дмитро Бідюк.
За його словами, ці харчові відходи в Україні широко не застосовуються для потреб господарства. Іноді використовуються для добрив у домашніх умовах, іноді як скраб для тіла і обличчя, а так викидають у сміття”.
Аби не викидати те, що може принести користь (в першу чергу для гаманця) вчені і вирішили створити з відходів посуд. Випили заварної кави, зібрали гущу, зробили спеціальний розчин, залили в форму, висушили. Вуаля! Стакан готовий. Однак зробити його обивателі не зможуть – технологія білкового стаканчика тримається в секреті. Але їх готові робити на кафедрі харчових технологій.
Кавові відходи винахідникам дають у кав’ярні. Натомість отримують стаканчики.
“Тобто додаткових вихідних матеріалів не потрібно, а ціна за штуку виходить 65-70 копійок, – запевняє Дмитро Бідюк. – До речі, ці ж стаканчики можна знову переробити на нові”.
Кавові стаканчики хоч і тонкі на вигляд, але термостійкі і міцні. На дотик шершаві, нагадують пемзу. Хоча створені вони для кави, з них можна пити й інші напої. Наприклад, молоко.