ПОРТАЛ
8 грудня 2014, 15:31

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Топ-5 правових подій тижня
для бізнесу

Топ-5 правових подій тижня <br/>для бізнесу

П’ятірка найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів минулого тижня, враховуючи вступ документів в силу та результати роботи держорганів.

1. Створено Раду бізнес-омбудсмена

Кабмін постановою № 691 створив Раду бізнес-омбудсмена і затвердив положення про нього. Серед функцій нового органу - прийняття та розгляд скарг від підприємців на органи держвлади і місцевого самоврядування; надання органам рекомендацій. Очолює Раду бізнес-омбудсмен, також до складу входять два його заступники і секретаріат. Бізнес-омбудсменом може бути громадянин України або іноземець з бездоганною діловою репутацією, високими моральними якостями, повною вищою економічною або юридичною освітою, глибокими знаннями господарських, суспільних проблем в Україні.

2. Електронне адміністрування ПДВ пропонують скасувати

У парламенті зареєстрований законопроект № 1141, яким пропонується скасувати введення електронного адміністрування ПДВ. Автори проекту і багато експертів запевняють, що така процедура не є досконалою і її впровадження істотно збільшить навантаження на українську економіку, і навіть може призвести до колапсу всієї системи адміністрування ПДВ. Шанси на прийняття проекту високі, адже серед ініціаторів - учасники коаліції.

3. Розширено перелік документів, за якими заборгованість стягується на підставі виконавчого напису нотаріуса

Урядовою постановою № 662 внесено зміни до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів. Встановлено, що заборгованість стягується з аграрних розписок; за іпотечними договорами, які передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки у випадку прострочення платежів за основним зобов'язанням до закінчення терміну виконання такого зобов'язання. Встановлено безспірне стягнення за кредитними договорами, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов'язаннями.

4. Підприємцям знову пропонують податковий компроміс

У парламенті зареєстровано два проекти про податковий компроміс. Законопроектом № 1071 (Олександр Долженков, Опозиційний блок) передбачається сплата 15% суми зобов'язання з податку на прибуток та/або ПДВ, при цьому 85% такої суми вважаються погашеними, а штрафні (фінансові) санкції сплаті не підлягають. Зазначено, що механізм досягнення податкового компромісу реалізується за заявницьким принципом. Альтернативний законопроект № 1071-1 (депутати різних фракцій - О.Продан, О.Кужель, В.Хомутиннік та ін.) передбачає сплату податку при застосуванні процедури податкового компромісу 5% від суми податку. Тобто, 95% суми відповідного податку будуть вважатися погашеними.

5. Металобрухт пропонують продавати на аукціоні

Мінекономрозвитку пропонує ввести в Україні продаж металобрухту виключно з аукціону. Розроблено відповідний законопроект - передбачається продаж металобрухту як сировинного товару на товарно-сировинній біржі. Це дозволить сформувати його ринкову вартість, зробить можливим вільний експорт купленого на біржі металобрухту. До того ж, механізм торгів з аукціону підтримує добросовісну конкуренцію серед учасників ринку і характеризується мінімальним втручанням регулятора.

За матеріалами ЮРЛІГА