ПОРТАЛ
14 серпня 2013, 12:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Огляд: Найбільші українські землевласники на Черкащині

Огляд: Найбільші українські землевласники на Черкащині

18 зі 100 найбільших латифундистів України мають землі на території Черкаської області.

Нині триває укрупнення агрохолдингів і скуповування земель в Україні. Деякі компанії мають у своєму володінні стільки угідь, що обробляти їх ефективно неможливо, вважають аналітики і підтверджують власники. Наприклад, витрати на посіви на 532 тис. га Ukrlandfarming (без активів Valinor) з урахуванням середніх витрат можуть коштувати близько 2,6 млрд. грн., або майже $ 325 млн. Однак основною метою збільшення землеволодінь є перспектива продати їх дорожче у майбутньому, коли відкриється ринок землі.

На ціну продаваної компанії, в тому числі і при виході на IPO, - відсоток оброблюваної землі може впливати не так сильно, як впливає її загальна площа. За словами СЕО «Росток-Холдингу» Ігоря Макухи, інвестори і банки, аналізуючи агрокомпанії, часто орієнтуються саме на місце в рейтингу найбільших землевласників. Це підтверджує і генеральний директор «Індустріальної молочної групи» Алекс Ліссітса, за словами якого, ціни на біржах багато в чому залежать від темпів розвитку компанії, під якими найчастіше розуміють як раз темпи приросту земельного банку.

Попри все, АПК залишається галуззю з найбільш динамічним розвитком, яку охоче кредитують банки. А визнання фінансистів - явний показник, що в секторі все в нормі. Причому не тільки в короткостроковій перспективі.

Нижче наведено найбільші в Україні агрохолдинги, до складу яких входять і землі в Черкаській області.


1. UkrLandFarming - 532 тис. га. Землі і підприємства розташовані в 21 області України та АР Крим.

У 2011 році відбулося злиття компанії UkrLandFarming з холдингом «Авангард», що дозволило основному бенефіціару Олегу Бахматюку сформувати найбільший в Україні, а також у всій Євразії земельний банк.

2. NCH - Холдинг «Золотий світанок», що входить до корпорації, обробляє близько 90 000 га в Харківській, Полтавській, Вінницькій і Черкаській областях, має статус трейдера вищої категорії і є членом міжнародної зернової асоціації GAFTA.

3. Кернел Груп - 330 тис. га. Тернопільська, Одеська, Миколаївська, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська області.

Кернел Груп - один з найбільших постачальників соняшникової олії і шроту на міжнародний ринок. Провідний постачальник бутильованої олії на внутрішній ринок (ТМ "Щедрий дар", "Стожар», «Чумак домашня», «Чумак золота», «Любонька»). У минулому році компанія також вийшла на ринок цукру.

4. Миронівський Хлібопродукт - 280 тис. га. Київська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Дніпропетровська, Донецька, Херсонська, Вінницька, Івано-Франківська області, АР Крим.

Основна спеціалізація МХП: виробництво курятини (охоплює 50% ринку промислового виробництва курятини в Україну), зернових, комбікормів.

5. Українські аграрні інвестиції - 260 тис. га. Землі і підприємства розташовані в 16 областях України, найбільші площі угідь - в Чернігівській, Кіровоградській, Сумській, Полтавській та Чернівецькій областях

Компанія Українські аграрні інвестиції (UAI) спеціалізується на вирощуванні пшениці, кукурудзи, соняшнику, ріпаку, сої, ячменю для внутрішнього ринку і на експорт.

Найбільшим акціонером UAI є інвестиційна компанія «Ренесанс Груп» (керуючий партнер - Стівен Дженнінгс).

6. HarvEast - 220 тис. га. Донецька, Запорізька, Черкаська, Житомирська області та АР Крим

Основні напрямки діяльності холдингу HarvEast: рослинництво (вирощування пшениці, соняшнику, ячменю, багаторічних трав, кукурудзи) і молочне тваринництво.

Акціонерами є група СКМ (Ринат Ахметов) і група «Смарт-Холдинг» (Вадим Новинський).

7. Valinor - 123 тис. га. Полтавська, Вінницька, Сумська, Черкаська, Миколаївська, Херсонська області.

Міжнародна аграрно-торговельна компанія Valars Group з активами в Україні в серпні 2011 року реорганізувалася в агрохолдинг Валінор і трейдингову компанію Valars.

Холдинг виробляє зернові культури (пшениця, ячмінь, кукурудза), олійні культури (соняшник, ріпак) і цукровий буряк.

8. Приват-Агрохолдинг - 120 тис. га. Львівська, Черкаська, Полтавська, Харківська, Дніпропетровська, Херсонська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська області та АР Крим

Приват-Агрохолдинг являє собою групу компаній, які об'єднують 25 підприємств. Спеціалізація: рослинництво, тваринництво обробка та зберігання зернових на елеваторах. Компанія також займається птахівництвом і вівчарством.

9. Украгропром - 107 тис. га. Землі і підприємства розташовані в 17 областях України.

Торговий Дім «Украгропром» займається реалізацією високоякісного сортового насіння вітчизняної та закордонної селекції.

10. Агрейн

11. Glencore

12. Нібулон

13. Панда – єдина тільки на Черкащині

14. Баришівська зернова компанія

15. Агро Інвест Україна

16. ХОРС

17. Шпола-Агро Індустрі

18. Кищенці – лише Черкаська обл Маньківський і Жашківський райони

Огляд укладено на основі відкритих джерел