ПОРТАЛ
5 жовтня 2011, 16:49

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Карликові яблуневі сади звенигородського підприємця дають високі врожаї

Карликові яблуневі сади звенигородського підприємця дають високі врожаї

Незвично низький яблуневий сад звенигородського підприємця Миколи Олійника спростував думку багатьох теоретиків, що карликові сади в Україні — це утопія. Вітчизняні вчені-садоводи мене не визнавали майже сім років, — зізнається пан Микола. — На всіх рівнях доводили, що у нашій країні є традиційні методи садівництва, і, випробувані століттями, тільки вони можуть принести результат. Проте і я не міг зрозуміти, чому в Україні, багатій на природні ресурси, можуть рости гектари садів і не родити яблука?

— Я об’їхав багато країн, — каже Микола Олійник, — Польщу, Угорщину, Нідерланди, Нову Зеландію, США, Китай, Ізраїль, скрізь вивчав і цікавився садівництвом. Але, повірте, ніде не бачив там наших сортів. А як хотілося з гордістю підняти голову й вигукнути: це наш, український сорт!

— Якось, після років митарств у пізнанні науки вирощувати сад, мене запросили на галузеву конференцію у Хмельницький, — згадує господар. — З’їхалися провідні науковці з усієї України, винороби і садівники, теоретики і практики. Серед них, мов у полі воїн, я один, ніким не визнаний, приватник. Обіцяли дати слово для виступу. Я довго думав, які аргументи навести, щоб переконати колег у необхідності по-новому підійти до традиційних схем, вчитися досвіду за кордоном, щоб не лише плекати сади, а ще й отримувати урожай. Та такий, аби не було необхідності українцям купувати заокеанські плоди, а хотілося смачних рідних фруктів. І придумав: виніс на сцену дві корзини білих і червоних яблук, однорічні і дворічні саджанці та пачку фотографій карликів-яблунь з власного саду. Розповів, яка споживча потреба у фруктах, як у різних країнах працюють, щоб наповнити ринок місцевою продукцією. І мені повірили! Повірили, що мій улюблений сорт Чемпіон дає урожай 70 тонн на гектар саду, а інші карликові підщепи — щонайменше 50 тонн. Це при тому, що середньостатистичний український сад приносить в середньому 19-20 тонн фруктів.

Так розпочалася нова ера у господарюванні Миколи Олійника. Його досвід і практичні набутки стали затребуваними. Посипалися пропозиції від наукових установ, господарств поділитися досвідом, навчати молодих спеціалістів. Його садибу відвідали багато відомих в Україні й світі світил у галузі садівництва. У його господарстві проходять практику студенти Уманського державного аграрного університету. І вже на базі “Яблуневого саду” Олійника відбуваються практичні наукові семінари з обміну досвідом, де Микола Сергійович щедро ділиться з колегами досвідом і знаннями.

За матеріалами:  www.kray.ck.ua