Дослідити продукцію на вміст мікотоксинів можна у Випробувальному центрі

Новини

Мікотоксини – отруйні продукти обміну речовин (метаболізму) плісневих грибів, які паразитують на багатьох видах продовольчої продукції, зокрема, злаках, сухофруктах, горіхах і спеціях. Мікотоксини потрапляють в харчовий ланцюжок в результаті ураження культур пліснявою, як до, так і після збирання врожаю, на етапі зберігання врожаю та/або на готових продуктах харчування в умовах сприятливої температури та вологості. Більшість мікотоксинів відрізняється хімічною стабільністю і не руйнується в процесі термічної обробки.

Ukrainian English Russian

Мікотоксини мають токсичний ефект в надзвичайно малих кількостях. Потрапляння мікотоксинів в організм може відбуватися як безпосередньо в результаті вживання в їжу контамінованих продуктів харчування, так і побічно, через вживання продуктів, отриманих від тварин, яких годували контамінованим кормом. Якщо продукти при зберіганні покриваються пліснявою, то їх необхідно знищити, оскільки токсини плісняви дифундують углиб продукту досить інтенсивно і візуально ступінь їх проникнення встановити неможливо.

Серед кількох сотень відомих мікотоксинів найбільш поширеними та небезпечними для здоров'я людини і худоби є афлатоксини, охратоксин А, патулін, фумонізини, зеараленон та дезоксиніваленол.

Максимальні рівні даних показників встановлені Державними гігієнічними правилами і нормами «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затвердженими наказом МОЗ України від 13.05.2013 р. №368. 12 серпня набув чинності наказ Мінагрополітики від 12 травня 2019 року №264 «Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю» (Зареєстрований в Мін’юсті 12 червня 2019 року за №608/33579). У наказі чітко прописані процедури відбору зразків сухофруктів, горіхів та олійних рослин, молока та молочних продуктів, дитячих сумішей, зерен кави та розчинної кави, вина, соків та нектарів, алкогольних напоїв, харчових для дітей, олії рослинного походження тощо. Також окреслені методи відбору зразків для об’ємних партій та механізм підготовки зразків для визначення мікотоксинів у харчових продуктах, визначення оцінки партії чи її частини

Сфера акредитації Випробувального центру ДП «Черкасистандартметрологія» включає випробування харчової продукції, продовольчої сировини, кормів на вміст мікотоксинів методами імуноферментного аналізу, високоефективної рідинної хроматографії та тонкошарової хроматографії.

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: