ПОРТАЛ
30 березня 2014, 12:20

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Нерухомість на вторинному ринку подешевшає, - експерт

Стан ринку вторинної житлової нерухомості України в 2014 році при оптимістичному сценарії збережеться на рівні попереднього року і впаде при песимістичному на 20 %. Усереднена ж модель передбачає незначне скорочення операцій і цін до кінця поточного року.

Такий прогноз з урахуванням заявлених керівництвом країни планів у частині боротьби з корупцією та залученням зовнішніх запозичень в поточному році озвучив керівник комітету Асоціації фахівців нерухомості України (АСНУ) з інформаційних технологій, сервісів та аналітиці Едуард Бразас, - пише «Мир квартир».

"При такому оптимістичному прогнозі у нас підсумки 2014 будуть такими ж, як підсумки 2013 року", - сказав він у ході щорічного "Форуму з міської й заміської нерухомості" в Києві, додавши, що будувати якісь прогнози в сьогоднішніх умовах практично неможливо.

При цьому Е. Бразас зазначив, що на сьогодні угоди купівлі-продажу, за винятком спекулятивних, на ринку вторинної житлової нерухомості в Україні практично зупинилися: попит та пропозиція відсутні.

Водночас ціни на вторинне житло в доларовому еквіваленті також практично не змінилися, додав Е. Бразас.

Згідно з песимістичним прогнозом експерта, ринок житлової нерухомості України за підсумками 2014 року очікує повтор ситуації 2008-2009 рр.., за винятком не таких великих проблем у банків через незначний портфель іпотечного кредитування у валюті, і не таке "глибоке падіння".

"Думаю, що"глибини падіння" в 50 % у доларовому обчисленні точно не буде, але 20 % вниз дати зможемо абсолютно точно", - сказав він.

Разом з тим Е. Бразас, виходячи з поточної оцінки ситуації та розвитку подій в країні, схильний припустити якийсь усереднений варіант розвитку українського ринку вторинної житлової нерухомості між двох озвучених: зниження по кількості і вартості угод купівлі-продажу буде, але не дуже значне.