«Проектом закону забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману. Вказана заборона поширюється також на рекламу харчових продуктів. Законопроект забезпечує надання точної, достовірної та зрозумілої інформації споживачу про харчові продукти», — повідомив у ході презентації один з авторів законопроекту, заступник голови комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.
Законопроект передбачає, що споживачі повинні бути проінформовані про вміст в продуктах харчових домішок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість. Документ також встановлює вимогу, згідно з якою споживачеві потрібно надати інформацію про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню — враховуючи, що заморожування і подальше розморожування певних продуктів обмежує можливості їх подальшого використання і може впливати на їх безпеку, смакові й фізичні властивості.
Законопроект при цьому передбачає відхід від вимоги обов'язкового надання інформації про поживну цінність щодо певних категорій харчових продуктів, які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором рішення споживачами їх купівлі — або якщо площа упаковки продукту дуже мала, щоб вмістити всю інформацію.
Якщо будуть порушені вимоги до маркування, зазначені в законопроекті, в документі пропонується штрафувати юросіб в розмірі 15 мінімальних заробітних плат (мзп, 3723 грн. з 1 січня 2018 року) фізосіб-підприємців — у розмірі 10 мзп. Якщо маркування реалізованих харчових продуктів або кормів не відповідає законодавству, але це не створює загрозу для життя, здоров’я людини або тварини, то передбачено накладення штрафу на юридичних осіб в розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, на фізосіб-підприємців — у розмірі трьох.