Колишній військовий з Черкас відкрив у столиці першу браунарню

Практика бізнесу

Брауні – це суперсмачно, мегапросто, дуже зрозуміло і по-чесному. Так говорить про свої шоколадні тістечка колишній атовець Роман Набожняк. На початку березня він із дружиною Юлею відкрив Veterano Brownie в Києві на Подолі. Сьогодні їхнє кафе пропонує гостям брауні дванадцяти смаків. Тепер подружжя мріє про міжнародну мережу закладів.

Ukrainian English Russian

Роман Набожняк народився у Черкасах. Закінчив 31 гімназію. Служив у Збройних Силах України від серпня 2015 до жовтня 2016 року. Фронтмен гурту«DVIZH ПАРИЖ». Був учасником телевізійного шоу «Голос країни».

«Браунарня – це виробництво брауні, фантастична команда та 20 посадкових місць. Увесь перший тиждень після відкриття у нас аншлаг. Практично щодня наші брауні розкуповували, навіть коли виробництво збільшували удвічі», – розповідає Роман Набожняк.

Уперше Роман приготував брауні після повернення з війни. Із 2017 року і до відкриття закладу подружжя виготовило більше двох тонн десерту. Це понад 18 тисяч порцій, інформує hromadske.ck.ua.

Думки зайнятися власною справою у Романа були давно. Якось він прочитав пост Леоніда Остальцева, засновника Veterano Group. У ньому Леонід звертався до ветеранів, які мають ідеї щодо власного бізнесу, та пропонував допомогу. На той момент Роман та Юля були у весільній подорожі в Азії, і саме в Непалі вони почали склади свій бізнес-план.

У ньому відкриття власного закладу було третім етапом розвитку бізнесу. Спочатку було домашнє виробництво, потім цех, офлайн-заклад і мережа. Від цеху вони відмовилися через економічну непевність бізнес-плану. Врешті-решт вирішили перестрибнути цей етап і одразу зробити браунарню. Приміщення шукали більше ніж півроку. Так продуктовий магазин на Нижньому Валу став майбутньою браунарнею.

Аби відремонтувати та облаштувати браунарню, Роман та Юля організували збір коштів у мережі. Вони пропонували усім охочим стати патронами закладу за 500 доларів. За це спонсори отримали б пожиттєвий запас брауні на дні народження, безкоштовну каву в іменних чашках, майстер-клас із приготування брауні від Романа та корпоративну знижку для офісу. Таким чином подружжю вдалося зібрати необхідні 15 тисяч доларів. 4 березня заклад офіційно відкрив двері любителям десертів.

Браунарня – це частина компанії Veterano Group. Вона об’єднує піцерії Veterano Pizza, кав’ярні Veterano Coffee, ресторан Veterano Resto та інші проекти. Все це соціально відповідальний бізнес, заснований ветеранами АТО. За концепцією десять відсотків від прибутку такі заклади віддають сім’ям загиблих на фронті.

«Для нас це важлива складова бізнесу. «Заробив – допоможи» – один із принципів Veterano Group. Підтримувати своїх –  невід’ємна частина нашого життя», –  каже Роман.

А ще у Veterano Brownie працюють ветерани і ветеранки, переселенці та переселенки.

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: