ПОРТАЛ
4 червня 2014, 19:24

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Ринок нерухомості завмер до кращих часів

На ринку нерухомості України кількість угод купівлі/продажу скоротилася до мінімуму. При цьому вартість житла на «первинці» через девальвацію гривні і подорожчання будматеріалів рвонула вгору. Відновлення ринку, на думку експертів, може початися не раніше осені. Але якщо ситуація в країні не стабілізується, розраховувати на пожвавлення продажів в поточному році не доводиться, - пише, domik.ua.

Через політичні та економічні події в країні, наприклад, у Києві кількість угод знизилася в рази. Схожа ситуація, за словами експертів, спостерігається і в інших великих містах України. А в східних регіонах країни, де військові дії набувають все більшого масштабу, угоди і зовсім припинилися.

Ріелтори запевняють, що ситуація на сході впливає на ринок нерухомості країни в цілому - українці побоюються інвестувати в житло в умовах невизначеності.

Продавці зайняли вичікувальну позицію. Кількість пропозицій в Києві впало більш ніж в 2 рази, що також пов'язано з проблемами в банківському секторі і труднощами швидкого перерахунку готівкових коштів з одного рахунку на інший.

В Україні, після суттєвої девальвації гривні в лютому-березні поточного року, вартість житла у національній валюті почала зростати. У середньому в транзакціях ціна піднялася на 5-10%. Це позначилося в основному первинного ринку внаслідок подорожчання будматеріалів і пального.

Основна маса забудовників підняла ціни, адже вони фізично не можуть утримувати вартість житла на колишньому рівні. У той же час, експерти сходяться на думці, що забудовники, які істотно підвищили ціни, ризикують зіткнутися з проблемами при продажу об'єктів.

На «вторинці», за даними аналітиків, гривневі ціни виросли не так суттєво. Більшість продавців знизили вартість своїх об'єктів в доларовому еквіваленті, до якого традиційно прив'язані ціни на нерухомість в Україні. За різними оцінками, вартість житла в доларах на вторинному ринку знизилася на 20-25 %, що частково нівелювало зростання цін у гривні внаслідок девальвації нацвалюти.

Тим часом, вітчизняні забудовники вже почали переносити терміни здачі в експлуатацію житла, а в деяких випадках - заморожувати будівництво. Що вже говорити, якщо найбільший забудовник столиці - холдингова компанія «Київміськбуд» - прийняла рішення відмовитися від реалізації нових проектів. Найближчим часом дана тенденція буде мати продовження. Це, в першу чергу, стосується тих об'єктів, які знаходяться на стадії котловану або «на виході».

При цьому фахівці стверджують, що прогнозувати перспективи ринку житлової нерухомості, як і ринку нерухомості в цілому, практично неможливо.

Якщо з обранням нового президента агресія з боку Росії спаде і стабілізується курс долара, а банківська система буде нормально працювати, то цілком реально, що через 2-3 місяці почнеться тотальне відновлення ринку. Це реально до початку вересня, якщо якісь з цих умов виконані не будуть, то очікувати активізації ринку в поточному році не варто.

Подальшого зростання вартості житла у разі відсутності значних курсових коливань не буде і ті ціни, які закріпляться протягом найближчих декількох тижнів як на первинному, так і на вторинному ринках, протримаються до кінця року. У разі ж подальшої девальвації гривні подорожчання житла уникнути не вдасться.

Втім, учасники ринку та експерти налаштовані не так песимістично, як може здатися на перший погляд.

У зв'язку з тим, що попит на житлову нерухомість є, і зараз він практично не задовольняється, то, як тільки в країні стабілізується ситуація, ринок відразу відреагує активністю в угодах. Головне питання - коли це станеться.