ПОРТАЛ
10 липня 2014, 20:22

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чого очікувати від ринку нерухомості цього літа?

За оцінками ріелторів, влітку 2014 р. на ринку нерухомості України найбільш виражені будуть наступні тенденції: підвищення інтересу до закордонної нерухомості, міграційні процеси, а також перехід основного числа угод в так званий «реальний сектор».

Причому кожна з них, зокрема, попит на житло за кордоном, сформувалася на тлі політичної та економічної ситуації, що склалася в країні. Про це в ексклюзивному коментарі для Finance.UA заявила Світлана Якимова, керівник компанії «ХАН» (Харківське агентство нерухомості).

«Сьогодні на ринку нерухомості сформувався сегмент покупців, які шляхом придбання житла за межами України намагаються одночасно вирішити два питання: по-перше, захистити свої заощадження від ризиків. По-друге, гарантувати собі наявність комфортного місця для проживання на період відпочинку за кордоном. Події в Криму та на Сході України підвищили рівень інтересу покупців до закордонної нерухомості. Сьогодні найбільшу увагу прикуто до таких країн, як Туреччина, Болгарія, Іспанія і Греція» .

За оцінками експерта, влітку також буде підвищуватися рівень попиту на житло в невеликих містах Центральної та Західної частин України. «Міста, розташовані в Центрі та на Заході України, отримають додатковий потік людей, які мігрують з Східних регіонів країни. Крім того, біженці з населених пунктів, в яких йдуть бойові дії, вже досить тривалий період орендують житло у великих містах, включаючи і Харків. Зараз багато хто з цих людей перебувають в стадії ухвалення рішення: продовжувати знімати житло у великому місті чи зібрати воєдино всі можливості і докласти максимум зусиль для того, щоб купити квартиру або будинок в невеликому місті, де ціни нерухомості набагато нижче в порівнянні з мегаполісами», - зазначила Світлана Якимова.

Очікувати сюрпризів від цін ринку нерухомості, на думку фахівця, швидше за все, не доведеться, оскільки сьогодні немає передумов для різкого зниження або зростання вартості житла.

Водночас основний обсяг угод буде відбуватися в так званому «реальному секторі ринку», тобто по квартирах і будинках, ціна яких знаходиться в межах, складових еквівалент 60 000-100 000 доларів.

«Чим вище вартість квартири, тим довшим і напруженішим буде торг між покупцем і продавцем. Така тенденція простежується дуже чітко і з часом вона буде тільки посилюватися», - повідомила експерт.


директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації
Оксана Криницька
голова Асоціації фермерів та землевласників Черкащини
Віктор Гончаренко
директор Черкаського регіонального відділення фонду підтримки фермерських господарств
Яків Швачка
голова фермерського господарства, Звенигородський район
Петро Милокостий
голова фермерського господарства «Імпульс», Уманський район
Олександр Пастушенко