Продавчиня Ганна Пилипенко, у якої журналісти Суспільного брали баштанні для перевірки розповіла, що це третя партія кавунів і динь, яку вони привозять цьогоріч із Херсону на черкаський базар.
Зі слів продавчині, закупівлі роблять в один і тих самих фермерів:
"Люди часто цікавляться документами, де зазначено кількість нітратів. Чи можна його споживати, чи ні", – зазначила пані Ганна.
Товар із кожного нового завозу підприємці відносять на перевірку. Дослідження проводять у лабораторії Держпродспоживслужби.
Спочатку баштанні розрізають на шматки та перетирають їх через сито. В отримане пюре додають хімічний реактив", – описала процес лаборантка Марина Старосвіт.
Результати визначають за допомогою спеціального приладу “нітратоміра”:
За словами лікарки лабораторії Марини Назаренко 22 липня (на момент написання сюжету – ред.) відібрали проби кавунів і динь із трьох нових партій. Перевищення вмісту нітратів не виявили.
Зі слів фахівчині із 1 липня перевищення зафіксували в трьох завозах динь:
"Якщо виявляємо, то ми пишемо перш за все акт на вибраковку цієї партії продукції. Тобто ми пишемо на всю партію акт вибраковки. Тоді просимо вивезти продукцію за межі ринку".
Зі слів лікарки лабораторії Марини Назаренко, допустимі норми вмісту нітратів у кавунах – це 60 мг на кг, у динях – 90 мг на кг. Якщо вживати продукцію з нітратами, це може призвести до алергічних реакцій.
Зі слів лікарки Марини Назаренко, звернутися до лабораторії, аби перевірити баштанні на вміст нітратів, можуть і покупці.