Загалом в Україні п’ятий рік поспіль ринок вирощування цієї рослини зростає, а вітчизняні аграрії підрахували, що бізнес на лаванді — це вигідно.
За словами головного наукового співробітника лабораторії квітково-декоративних і лікарських культур Інституту садівництва НААН України Ольги Рудник-Іващенко, пожвавлення лавандового бізнесу серед українських фермерів відбулося через зміну клімату. Вирощувати традиційні культури стало важче через посуху. Тож аграрії взялися освоювати навички в роботі з іншими рослинами, пише agro-business.com.ua.
«Можна вважати це парадоксом, але другою причиною пожвавлення стала окупація Криму, який до того був основним постачальником лаванди», — розповіла представниця Інституту садівництва НААН України.
За її словами, з лаванди виготовляють ефірну олію та гідролат (лавандову воду). Її отримують з квіток рослини шляхом дистиляції, а застосовують таку продукції в парфумерії, ароматерапії та виробництві косметики.