ПОРТАЛ
7 серпня 2015, 20:03

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українці стали активніше цікавитися іноземними банками

Інтерес до іноземних банків в Україні за останні півтора роки значно виріс.

Українці стали активніше цікавитися іноземними банками

«В Україні дійсно є попит на відкриття рахунків в іноземних банках. І останнім часом в умовах нестабільності української економіки він значно зріс», - підтвердили виданню «Вести».

Скільки саме співгромадяни вивели за кордон з початку 2014 - невідомо, хоча фінансисти вважають, що це мільярди доларів.

«Гроші виводили і продовжують виводити представники середнього класу і багатії. Залежно від місця проживання та придбання нерухомості за кордоном, рахунки відкриваються в різних країнах. У їх числі Чехія, Польща, Словаччина, Німеччина, Швейцарія, Австрія, Кіпр і Туреччина.

Спочатку це потрібно було для покупки нерухомості, коли люди побігли з країни (і повивозили сім'ї) після початку війни на Донбасі: всі багатії з будинками за межами батьківщини мають рахунки за кордоном, адже там за готівку їх не купити - гроші потрібно перерахувати безготівково. А потім і для виведення капіталів подалі», - пояснив ситуацію радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

Компанії - в Панамі і Прибалтиці

Банкіри говорять, що в українських вкладників за останні рік-півтора активніше вдивляються за кордоном, але найчастіше відкривають рахунки. Зрештою, у багатьох західних банків ті ж проблеми, що і у наших - ліквідності постійно не вистачає. Наші ж люди за останній час стали значно грамотнішими, і все частіше користуються послугами посередників. І роблять за кордоном менше помилок.

Ті ж, хто не хоче «світити» свій паспорт або побоюється переслідувань, не відкривають рахунків на своє ім'я, а купують готові (офшорні) компанії. «Це стандартні ТОВ, які в Євросоюзі когтують по 500 євро і ще плюс-мінус 100-200 євро на рік за послуги консультантів, які займуться вашої звітністю - в ЄС з цим строго. Найбільшим попитом зараз користуються латвійські і латиські компанії. А також Панама і її фірми: вони коштують дорожче - $ 1-1,5 тис., але простіші в обслуговуванні, через мінімальні вимоги до документообігу та звітності в країні», - розповів керуючий партнер юрфірми «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.