Найголовніше за 04.04.2015
Через порушення у будівництві ресторану житловий будинок опинився під загрозою | |
Долару прогнозують стабільність (опитування) | |
У черкаському ТРЦ проведуть ніч розпродажу |
◄
|
►
|
1 жовтня 2011, 09:16
Перекладач
"Газета по-українськи": Австрійці триматимуть 11 тисяч свиней
У селі Тимошівка за 7 км від райцентру Кам'янка австрійські інвестори відбудовують шість напівзруйнованих приміщень ферми. До кінця року планують завезти з Австрії маточне поголів'я. Триматимуть 11 тис. свиней.
У центрі села розпитую дорогу в колишнього голови колгоспу "Більшовик" 64-річного Василя Сварачевського. У 1980-х колгосп збудував один із найбільших в області свинокомплексів, відгодовував 15 тис. свиней. У 1990-х господарство занепало. Ферми заросли бур'янами, приміщення почали розвалюватися. П'ять років тому їх викупила австрійська фірма "Брунер і партнери", заснувала там сільгосптовариство "Агро плюс 2006". — Ото за силосними ямами, вірніше, тими горами з бур'яном, зразу видно, шо порядки наводять. До тих європейців на екскурсію треба ходить і вчиться робить, — каже Сворочевський. Я був в Австрії, то там до свиней муху не пускають. Дві людини 300 свиноматок обслуговують, усе автоматично, як у кіно. А в мене колись біля 600 свиноматок 75 чоловік ковирялося. Як порівнюю, то аж смішно стає. На фермі будівельники штукатурять стіни. Проти сонця виблискують металопластикові вікна. — У першу ферму хочемо за місяць завезти 140 свиноматок. Зараз готуємо всі папери для таможні, — каже 37-річний Томас Брунер. Проводить до приміщення. — Вхід до середини тільки через роздягальню, душову. Тут буде стояти й пральна машина, щоб працівники після зміни прали свій спецодяг. Підвісна стеля підбита металевими листами з дрібними щілинами. Через них буде назовні виходити тепле повітря, а донизу опускатиметься прохолодне. — Умови для тварин мають бути ідеальними, — пояснює австрієць. — Свині, як і люди, бояться протягів. Якщо вони є, то свиноматки погано запліднюються. Вікна завжди будуть закриті. Для молодняку підлогу обладнають підігрівом. Запустять власний комбікормовий цех. — За шість місяців порося виростатиме до 100 кілограмів, — пояснює Томас. — М'ясо й сало буде якісним і смачним. В Україні не вистачає м'яса. Ми допоможемо цю проблему рішить. На фермах вирощуватимуть 11 тисяч свиней. Таку кількість дозволено утримувати за санітарними вимогами, бо підприємство розташоване за півкілометра від населеного пункту. Послід із ферм перекачуватимемо в басейни. Там працюватимуть міксери для нагнітання кисню й швидкого перероблення суміші на перегній для добрив. Подача корму, видалення посліду відбуватиметься механізовано. В одній фермі на 2 тис. свиней працюватимуть дві-три людини. У жовтні їх навчатимуть австрійські фахівці. Приїде ветеринар, зоотехнік. Середня заробітна плата становитиме 2 тис. грн. Набиратимуть до 50 працівників. Зараз із бухгалтерами й охороною працюють 23 особи. Скільки коштів вклали, австрійці не кажуть. Затрати планують окупити за 10 років. Фірма "Брунер і партнер" сімейна, займається тваринництвом понад 300 років. Її спеціалісти паспортизують поголів'я, заносяться в комп'ютер дані про кожну тварину. Брунери планують звести будинок у райцентрі й жити там постійно. Тепер орендують житло. — Тут гарна земля, природа й люди, якби ще дороги зробить, то й зовсім добре було б, — сміється Томас.
За матеріалами:
www.gazeta.ua