ПОРТАЛ
6 квітня 2014, 13:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

В Україні зростає кількість "сірих" мобільних телефонів

Торік в Україну було офіційно завезено 7,678 млн. мобільних телефонів - на 0,5 млн менше, ніж у 2012 р. Про це йдеться в опублікованому річному звіті Національної комісії під питань регулювання зв'язку, - пише «Капітал».

Однак, дані продажів мобільних пристроїв в 2013 р. відрізняються від поставок. Як інформує GfK Ukraine, в країні було продано більше 9 млн. пристроїв на суму понад 10 млрд грн. Такі показники стали рекордними для України : в грошовому вираженні ринок виріс на 25 %, а в натуральному - на 10 %.

Відсоток «сірості» зростає

Різниця в показниках поставок і продажів не випадкова. Представники підконтрольного комісії «Укрчастотнагляду» відзначають, що в 2013 р. сильно збільшився відсоток сірого імпорту мобільних терміналів. Його оцінюють в 20-23 % від загального обсягу числа поставок.

Примітно, що в 2011 р. в Україні вдалося мінімізувати відсоток сірого імпорту до 5-7 %. Це відбулося за рахунок запуску в комерційну експлуатацію централізованої бази кодів IMEI мобільних терміналів.

Оператори та постачальники почали подавати в «Укрчастотнагляд» списки завезених і підключених пристроїв, а держпідприємство формувати білі (офіційно ввезені), чорні (заборонені для обслуговування ) і сірі (походження апаратів не визначено) списки мобільних телефонів.

Ще в 2008 р. більше 90 % пристроїв завозилися в Україну за сірими схемами, але, передчуваючи загрозу відключення апаратів, практично всі продавці перейшли на офіційну систему поставок.

Без закону

Представники «Укрчастотнагляду» пов'язують збільшення нелегальних поставок торік з тим, що в українське законодавство так і не увійшли зміни, які дозволили б операторам відключати сірі телефони власників.

Згідно з ліцензійними умовами надання послуг мобільного зв'язку, оператори вже кілька років зобов'язані інформувати користувачів через sms про те, що їх телефони (що потрапили в сірий список) будуть відключені, якщо легальність їх доставки не буде доведена. При отриманні такого повідомлення абонент міг звернутися до продавця і повернути товар. Але оператори цього не робили, оскільки виходячи з діючих законів не могли обмежувати громадянам послуги зв'язку.

За останні кілька років депутати вносили на розгляд до парламенту кілька ініціатив, які дозволили б відключати нелегальні апарати. Але всі пропозиції так і залишилися на папері.

Найсіріші

Колишній директор роздрібної мережі « Мобілочка » Антон Володькін раніше розповідав «Капіталу», що сірий імпорт може рости переважно за рахунок нелегально поставлених дорогих смартфонів. «Користувачеві набагато резонніше купити дорогий апарат, нехай і сірий, зате не за 5 тис. грн, як в офіційному магазині, а на кілька сотень дешевше. А бюджетні мобілки постачальникам немає сенсу завозити нелегально, оскільки виграш невеликий», - пояснював він.


директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації
Оксана Криницька
голова Асоціації фермерів та землевласників Черкащини
Віктор Гончаренко
директор Черкаського регіонального відділення фонду підтримки фермерських господарств
Яків Швачка
голова фермерського господарства, Звенигородський район
Петро Милокостий
голова фермерського господарства «Імпульс», Уманський район
Олександр Пастушенко