ПОРТАЛ
8 жовтня 2014, 11:31

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

інтерв'ю
Михайло Чорнопищук: Курс на Європу - курс на якість

Підписання економічної частини Угоди про Асоціацію з ЄС для вітчизняних виробників розширило шляхи виходу українських товарів на європейські ринки. Чи готові наші підприємства скористатися такими преференціями та що заважає виробникам завойовувати нові ринки збуту портал «Діловий регіон» дізнавався у в.о. директора ДП «Черкасистандартметрологія» Михайла Чорнопищука. Адже саме це підприємство є головним реалізатором політики технічного регулювання Мінекономрозвитку в нашому регіоні, а його фахівці допомагають виробничникам адаптуватися до євростандартів та підвищувати конкурентноздатність продукції.

<div class="dr_in_to_news"></div><div class="interyu_msg">інтерв'ю</div> Михайло Чорнопищук: Курс на Європу - курс на якість

Оптимісти говорять про нові можливості, пов’язані з підписанням угоди, песимісти про нездоланні проблеми та труднощі. Хто ближчий до істини?

Як і в кожному питанні тут є дві сторони медалі. Дійсно, Європа зробила крок назустріч нашим виробникам. Однак, будемо говорити відверто, готовність підприємств скористатися цими можливостями, на жаль, вкрай низька. Певним чином це зумовлено і законодавчими відмінностями, які потребують гармонізації з вимогами ЄС, і обмеженими фінансовими ресурсами підприємств, і недостатньо ефективним управлінням. Однак зміни потрібно запроваджувати вже сьогодні, до того ж у прискореному темпі, щоб не залишитися по той бік берега.

Для прикладу, коли аналогічний шлях проходила Польща, і запровадження системи HACCP (система контролю за безпекою та якістю харчових продуктів) стало обов’язковим, 300 місцевих рибопереробних підприємств припинили своє існування. А ті хто встиг адаптуватися до нових вимог успішно продовжили свою роботу. От щось схоже буде і в нас, однозначно. Зараз потрібно кардинально швидко приймати рішення підприємцям, тому що ринок на полицю запросить того хто грає за новими правилами. А якщо ми сказали, що ми ці правила приймаємо, то ми повинні їх і виконувати. Не можна досягти нових результатів старими методами.

Наскільки активно взялися за євроінтеграцію виробництва черкаські підприємства?

В промисловості дуже тихий штиль. Одне підприємство, яке слід відзначити це уже досвідчений експортер ТОВ «ЧеркасиЕлеваторМаш». Зараз ми з ним працюємо по впровадженню технічних регламентів.

Що стосується харчовиків то тут є певні зрушення. І безперечним лідером по експорту конкурентної продукції є ПАТ "Миронівський хлібопродукт" (торгова марка "Наша Ряба").

Але ми все одно дещо відстаємо від сусідів - Полтавської, Вінницької та Київської області по впровадженню систем контролю за безпекою та якістю продукції, нових техрегламентів та систем управління якістю.

Зараз потрібно нарешті зрозуміти, що шляху назад уже немає. Необхідно рухатися вперед, виробляти продукцію, яка буде конкурентною не тільки на Черкащині та Україні, а й за її межами, оскільки ринок буде все більше розширюватися. Тому роботи попереду дуже багато, а часу обмаль.

З чого ж потрібно починати виробникам?

Серед перших кроків – впровадження нових технічних регламентів. Частина з них, вже затверджена на державному рівні, інші - в процесі розробки. По-друге - запровадження систем управління якістю на підприємстві. Якщо ми хочемо постачати продукцію в Європу, маємо підтвердити її якість та безпеку і відповідну сертифікацію прийнятну для ЄС.

Нині багато підприємців скаржаться, що їм важко зорієнтуватися в потоках інформації. Часто бракує знань та досвіду, фахових роз’яснень. Тому сьогодні ми пропонуємо бізнесу свою поміч. Для цього проводимо відповідну навчальну та роз’яснювальну роботу. Крім того, фахівці ДП «Черкасистандартметрологія» готові надавати не лише інформаційну, а й практичну допомогу в прискоренні процесу впровадження сучасних систем управління, а завдяки акредитованим випробувальним лабораторіям здійснювати оцінку якості продукції, її безпеки та сертифікації відповідно до нових вимог.

На що потрібно звернути увагу бізнесу крім виробничих аспектів?

Звичайно, на персонал. Адже ми знаємо, що кадри вирішують все! Насправді це так і є. Тому важливо зосередитися і на підборі кадрів, і на підвищенні кваліфікації, і на готовності колективу працювати за новими європейськими вимогами. Результативними сучасні технології роблять люди.

І в продовження цієї теми, ми готуємо на листопад місяць групу фахівців з підприємств області, які можуть на нашій базі пройти навчання як внутрішні аудитори систем менеджменту якості та безпечності харчової продукції, що є вимогою відповідних гармонізованих з європейськими державних стандартів України.