ПОРТАЛ
19 травня 2015, 13:27

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Обласна влада стурбована ситуацією на ДП «Черкаситорф»

Минулого тижня голова обласної ради Валентина Коваленко відвідала дочірнє підприємство «Черкаситорф» державного підприємства «Київторф». До візиту її спонукали громадські активісти. Вони звернулися до голови обласної ради із тим, що становище цього підприємства дуже скрутне.

Обласна влада стурбована ситуацією на ДП «Черкаситорф»

За їхніми словами, обладнання з підприємства вивозиться і розпродується, діють тіньові схеми із продажу торфу, працівникам не виплачується зарплата, а бюджет Ірдинської селищної ради, для якої це підприємство є бюджетоутворюючим, не отримує прибутків. Голова обласної ради зустрілася із директором ДП «Черкаситорф» Олександром Слизьким та представниками трудового колективу.

Керівник підприємства, який перебуває на посаді із липня 2014 року, не заперечує інформацію про поганий стан справ у «Черкаситорфі». Проте у цьому звинувачує попередників. За його словами, підприємство має 8-мільйонний борг перед «Черкасиобленерго», через що відбуваються відключення світла. Це створює перешкоди для початку виробничого сезону.

До того ж, перешкоджають роботі і перевірки контролюючих органів, які останнім часом почастішали, бідкається керівництво підприємства.

Проблеми на підприємстві почалися ще у 2010, розповідає керівник ГО «Сила людей» Сергій Ладан. Тоді працівники зверталися до різних інстанцій, повідомляли про розкрадання техніки і незаконний видобуток торфу. За деякими з указаних фактів навіть були відкриті кримінальні провадження, але при колишній владі районна прокуратура загальмувала розслідування. За словами Сергія Ладана, нині слідство поновлено.

Він та представники інших громадських організацій нещодавно знову написали листи: до Кабміну, Міненерговугілля, Генпрокуратури, ДК «Укрторф», до обласної та районної влади з вимогою розібратися у ситуації, яка склалася навколо торфу Ірдинського родовища.

Реакція голови облради на звернення не забарилася. Після відвідання підприємства наступного дня Валентина Коваленко провела робочу нараду за участю голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка і генерального директора Державного Концерну «Укрторф» Андрія Озерчука.

Під час наради було вирішено підготувати лист від обласної влади до Міненерговугілля із тим, щоб ДП «Черкаситорф» змінило юридичну реєстрацію зі столичної на місцеву та внесло зміни до статуту. Тоді б і прибутки йшли до місцевого бюджету. Такий позитивний досвід вже був реалізований у кількох областях України. Учасники наради намітили план дій щодо того, як покращити стан справ на підприємстві.