ПОРТАЛ
20 травня 2015, 14:19

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкасці можуть отримати часткову компенсацію за утеплення будинків

Як економно модернізувати будинок, аби менше споживати і, відповідно, менше сплачувати за тепло. Відповіді на ці питання можна було почути на семінарі з енергоефективного партнерства, який відбувся днями у Черкаському міськвиконкомі.

Черкасці можуть отримати часткову компенсацію за утеплення будинків

Радник голови Держенергоефективності Вадим Улида розповів присутнім про нові можливості, які надає держава тим, хто забажає утеплити власний будинок чи квартиру.

За його словами, Урядом прийнято та вже оприлюднено Постанову щодо термомодернізації будинків. Згідно з нею об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та ЖБК можуть отримати з державного бюджету компенсацію в розмірі 40 відсотків вартості матеріалів при виконанні робіт з енергомодернізації будинків.

Надаватимуть таку коменсацію через банки: АТ «Ощадбанк», ПАТ АБ «Укргазбанк, АТ «Укрексімбанк», - зазначають у прес-службі Черкаської мерії.

Вадим Улида:

Пропонується такий варіант: ОСББ, ЖБК чи приватні особи, які бажають здійснити термомодернізацію свого будинку, обраховують вартість робіт та звертаються до одного з вищевказаних банків за отриманням кредиту на зазначені роботи. Отримані від банку гроші вони передають організаціям, які здійснюватимуть утеплення чи інші види робіт.

Після їх закінчення передають банкам акти виконаних робіт, аби отримати державну компенсацію. Решту суми по кредиту ОСББ, ЖБК чи приватні особи можуть погасити достроково (чи помісячно) за рахунок власних коштів.

Він також зазначив, що на реалізацію цієї Програми планується спрямувати 344 млн. грн.

Водночас заступник міського голови Юрій Гончаров нагадав присутнім, що з 2008 року у Черкасах діє міська Програма підтримки об’єднань самоорганізації населення, у рамках якої надається співфінансування на виконання капремонтів у ОСББ.

– Цьогоріч згідно з цією Програмою у міському бюджеті закладено півтора мільйона гривень на здійснення енергозберігаючих заходів в ОСББ. Приміром, надається 50-відсоткове співфінансування на утеплення стін, заміну вікон та дверей, встановлення ІТП, приладів обліку ресурсів, модернізацію внутрішньо будинкових мереж та систем, улаштування енергоощадного освітлення для місць загального користування тощо. А також – на капітальний ремонт або заміну ліфтів та ремонт покрівель у багатоповерхівках.

Тоді як новоствореним ОСББ на їх перший капітальний ремонт у будинку міська влада профінансує 70 відсотків від загального обсягу робіт. І лише 30 відсотків платитимуть мешканці, – зауважив Юрій Андрійович.