ПОРТАЛ
11 січня 2016, 13:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Безробіття на Черкащині додало у вазі

Економічний експерт, керівник Черкаського регіонального центру інвестицій та розвитку Дмитро Виноградов, проаналізував ситуацію на ринку праці у 2015 році та причини росту безробіття в регіоні.

<b>Безробіття на Черкащині додало у вазі </b>

Наприкінці 2015 року рівень зареєстрованого безробіття зріс майже у кожному регіоні України. Проте, Черкащина стала своєрідним рекордсменом: у нас цей показник досяг 2,8 % - при середньому по Україні рівні у 1,6 %. Гірше велося із роботою лише мешканцям Полтавської та Кіровоградської областей (2,9 % та 3,1 % відповідно).

За 2015 рік середньооблікова кількість штатних працівників зменшилась на 11 тисяч осіб - у порівнянні з 2014 роком. Навантаження зареєстрованих безробітних на 10 вільних робочих місць склало понад 210 осіб. Слід відзначити, що біля 60% безробітних - це жінки, майже 40% - молодь у віці до 35 років, 42% безробітних мешкають у сільській місцевості.

За цими “сухими” цифрами стоять долі людей. Ми часто чуємо, як чиновники різних рівнів заявляють, що, з огляду на залучення інвестицій, однією з конкурентних переваг Черкащини є саме її трудовий потенціал. Чому ж при цьому у нас такий високий рівень безробіття?..

Найгострішими проблемами - оскільки саме вони визначають конкурентоспроможність людини на ринку праці – для нас є освіта та підвищення кваліфікації кадрів. У той же «неурожайний» на робочі місця 2015 рік, профнавчання пройшло всього біля 12,5 % безробітних. Лише 7,2% працюючих у штаті підприємств робітників та спеціалістів торік пройшли підвищення кваліфікації – та ще 1,4% - навчання новим професіям.

Можна з упевненістю констатувати: доки такі показники зберігатимуться – і люди не матимуть або не використовуватимуть шанс на зростання свого рівня для працедавців - «трудовий потенціал» Черкащини не буде в змозі забезпечити ні гідний рівень життя собі, ні розвиток - своєму регіону.