ПОРТАЛ

Прокуратура нагадує про відповідальність за порушення виборчого законодавства

26 жовтня 2014 року відбудуться позачергові вибори народних депутатів України.

З метою забезпечення неухильного додержання вимог законодавства під час підготовки та проведення виборів, своєчасного і ефективного реагування на факти порушень законодавства, конституційних прав громадян у прокуратурі області створено робочу групу, яка буде здійснювати моніторинг подій під час виборчого процесу, - інформують у прес-службі прокуратури Черкаської області.

Прокуратура нагадує про відповідальність за порушення виборчого законодавства

З огляду на це, прокуратура застерігає, що винні у порушенні виборчого законодавства можуть бути притягнуті до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності.

Так, за перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у роботі виборчої комісії, фальсифікацію виборчих документів чи підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи їх фальсифікації, голосування виборцем більш ніж один раз, незаконне знищення виборчої документації, порушення таємниці голосування та порядку фінансування виборчої кампанії винні особи понесуть кримінальну відповідальність. Покарання за такі злочини може становити від двох до 10 років позбавлення волі.

За підкуп виборців покарання складає до 3-х років позбавлення волі.

Визначено і коло суб’єктів, які уповноважені складати протоколи про адміністративні правопорушення за порушення виборчого законодавства. До них відносяться посадові особи органів внутрішніх справ, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, її представники в області, голова, заступник голови, секретар, інші члени виборчої комісії, а також кандидати, уповноважені особи та офіційні спостерігачі.

Справи про вказані адміністративні правопорушення розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

Участь органів прокуратури у розгляді скарг про порушення виборчого законодавства регламентовано частиною 8 статті 111 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Скаргу виборця або іншого суб’єкта про порушення виборчого законодавства виборча комісія може направити до органів прокуратури з урахуванням їх компетенції, на підставі прийнятого комісією рішення, в якому вказано виявлені ознаки злочину чи іншого правопорушення.