ПОРТАЛ

В області працюють робочі групи з питань досягнення Податкового компромісу

З метою належної реалізації вимог Закону України від 25 грудня 2014 року № 63-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» у ГУ ДФС у Черкаській області та у державних податкових інспекціях області створені та працюють робочі групи з питань досягнення Податкового компромісу.

В області працюють робочі групи з питань досягнення Податкового компромісу

Платникам податків, які вирішили скористатись можливістю застосування податкового компромісу слід звертатись до державної податкової інспекції за місцем обліку.

Податковий компроміс – це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових (службових) осіб за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності, встановлених статтею 102 Податкового кодексу України.

Податковий компроміс – це не зобов’язання, а право бізнесу. Загальний термін, протягом якого платник може прийняти рішення про застосування процедури податкового компромісу складає 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом України №63-VIII.

Переваги для платників податків при застосування Податкового компромісу:

1. Сума заниженого податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість сплачується в розмірі 5 % такої суми. 95 відсотків суми заниженого податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість вважаються погашеними.

2. Платник податків звільняється від фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за заниження податкових зобов’язань з податків на прибуток та додану вартість, зокрема:

- штрафні санкції не застосовуються, пеня не нараховується;

- уточнені за процедурами застосування податкового компромісу та сплачені податкові зобов'язання до бюджетів, не вважається умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

3. Уточнені та перевірені операції у періодах під час застосування податкового компромісу у подальшому платники не змінюватимуть, а контролюючий орган не перевірятиме.

4. Уточнення платником податків податкових зобов'язань шляхом подання уточнюючого розрахунку згідно із цим підрозділом не впливає на розмір податкових зобов'язань його контрагентів.

Податковий компроміс застосовується:

- за періоди, щодо яких не була проведена документальна перевірка;

- у випадку коли у платника податків незалежно від процедури податкового компромісу за рішенням контролюючого органу розпочата документальна перевірка або складено акт за наслідками такої перевірки;

- на стадії адміністративного оскарження;

- на стадії судового оскарження;

- у випадку, коли платник податків отримав податкове повідомлення-рішення, за яким податкові зобов'язання не узгодженні.

Закон України №63-VIII набрав чинності 17 січня 2015 року.