"Підвішена кава" швидко набуває популярності в Україні і має всі шанси стати національним звичаєм. За небувало короткий термін ця традиція перетворилася на цілий всеукраїнський рух, до якого вже підключилися Харків, Київ, Сімферополь, Ужгород, Донецьк, Дніпропетровськ. А віднині – і Черкаси.
Відвідувачі кав'ярні, що в черкаському торговельно-розважальному центрі "Хрещатик-Сіті", можуть подарувати чашку чаю або кави незнайомому відвідувачу, або скористатися таким подарунком від попередніх гостей закладу.
Вважається, що цей звичай прийшов до нас із Італії. Відві-дувач заходить у кав'ярню і купує дві чашки кави, уточнюючи: "Другу підвісьте". Для нього готують одну каву. Через деякий час наступний гість закладу цікавиться: "Чи є у вас підвішена кава?". Йому видають напій, не взявши грошей.
– Ця традиція спонукає людей безкорисливо робити добрі справи. Її девіз – "віддавай, якщо можеш, візьми, якщо хочеш". Це не обов'язково для малозабезпечених людей, а для всіх охочих, – розповідає продавець закладу Наталія Берегова. – Ось недавно зайшов чоловік, залишив додатково 6 гривень і каже: "Підвісьте, будь ласка, філіжанку кави. Можливо, й мені колись не вистачатиме на каву, всяке буває". А коли в нас з'явилася перша "підвішена" чашка чаю, то ми двірника пригостили. Все-таки в дідуся нелегка робота, а на вулиці холодно, тож ми й покликали його зігрітися.
Лише за чотири дні у закладі залишили "підвішені" напої близько 20 осіб! Цікаво, що більшість благодійників – хлопці і дівчата віком від 16 до 20 років.
– Чи є "підвішені" чашки чаю або кави, люди дізнаються з дерев'яного щитка, що стоїть на порозі закладу. Коли назбирається 6 гривень – ми відразу малюємо крейдою на щитку чашечку, деякі клієнти малюють і власноруч. Ось зараз 4 чашки чаю є, за сьогодні вже випили чашку чаю і чашку кави, – розповідає інший продавець Марія Стрілець.
Здебільшого відвідувачі закладу вкрай здивовані і раді, що така традиція існує в Черкасах.
Цікаво, що в інших містах України "підвішують" не лише напої, а й обіди, книги, квитки у кіно, фотосесії, проживання в готелях тощо. Популяризує цю традицію у своїх телепрограмах і "Новий канал". Так, під час зйомок програми "Ревізор" у Черкасах телеведуча Ольга Фреймут залишила "підвішений" десерт в одному з місцевих закладів.