ПОРТАЛ
27 травня 2011, 13:11

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

У Черкасах встановлюють унікальний біо-котел

У Черкасах встановлюють унікальний біо-котел

Панацея від газової залежності. На котельні «Черкаситеплокомуненерго» встановлюють унікальний для Черкащини біо-котел. Дотепер альтеративні види палива використовувала лише Черкаська ТЕЦ. А всі котельні комунального підприємства працювали винятково на газі. Його ціна невпинно зростає. Але на новації в «Черкаситеплокомуненерго» коштів немає й найближчим часом не буде, зауважує тамтешнє керівництво. Допоміг кредит. Більше розповість Вікторія Курченко.

Міжсезоння для тепловиків – завжди гаряча пора. А цьогоріч для «Черкаситеплокомуненерго» ще й особлива. На котельні по Мендєлєєва, 5 встановлюють унікальний біо-котел. Такого, каже тутешнє керівництво, в усій області не знайти. Працюватиме він на дерев’яній трісці.

Микола Кушнір, головний інженер КП «Черкаситеплокомуненерго»: «За попередніми розрахунками, таких відходів у межах Черкас надзвичайно багато. Це ті ж відходи від зрізаних дерев, роботи пилорам тощо».

Ця котельня опалює лікувальні заклади, що в Соснівці. А газ для бюджетників нині дорогий.

Микола Кушнір, головний інженер КП «Черкаситеплокомуненерго»: «Для опалення таких споживачів сьогодні ціна газу більше 3 тис. за 1 тисячу кубів газу, тобто ціни надзвичайно великі. Завдяки цьому котлу, нам вдасться втримати тариф на попередньому рівні».

Така установка дозволить економити до двох мільйонів гривень на рік. Бо газові котли тут вмикатимуть лише при дуже низьких температурах. Біо-котел – задоволення не з дешевих. Коштує близько семисот тисяч євро. Ці гроші «Черкаситеплокомуненерго» позичило в Європейського банку реконструкції та розвитку.

Микола Кушнір, головний інженер КП «Черкаситеплокомуненерго»: «Безумовно, в підприємства немає інвестиційної складової в тарифі. І взагалі працює збитково, бо значно підвищені ціни на газ. Якісь інші джерела, крім кредитних ресурсів, ми не можемо сюди залучити».

Угоду з ЄБРР підприємство уклало ще три роки тому. Її Микола Кушнір називає вигідною. Кредит, каже, не стане тягарем ані для підприємства, ані для споживачів. Бо позичка розрахована на 15 років. А кредитна ставка – одна з найнижчих у Європі – менше 5%. У «Черкаситеплокомуненерго» обіцяють змонтувати біо-котел до вересня. Пліч-о-пліч із черкаськими тепловиками працюють французькі фахівці. Бо тендер на встановлення котла виграла тамтешня фірма.

За матеріалами:  www.vikka.ck.ua