ПОРТАЛ
9 грудня 2014, 11:49

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Де взяти гроші на відкриття бізнесу: поради економістів

Де взяти гроші на відкриття бізнесу: поради економістів

На бізнес-старті ключовим питанням є пошук грошей для відкриття своєї справи. На думку експертів, реалізовувати свою ідею можна не тільки за рахунок власних заощаджень, кредитних коштів банків або позик у друзів/родичів, - пише «Сегодня».

"Є спеціалізовані фонди і біржі пошуку фінансування для стартапів: там інвестори розуміють всі ризики і потенційні прибутки, і можуть надати вам гроші на початок бізнесу, - пояснює аналітик компанії" Простобанк консалтинг "Іван Нікітченко. - Цими інструментами можна і потрібно користуватися. Можливо, підприємці мало знають про такі структури, але варто було б вивчити можливості такої фінпідтримки".

Всім світом

Одним з видів такого фінансування є гранти. За словами юриста одного з благодійних фондів Дениса Гречка, зараз, в умовах кризи, іноземні структури не надто охоче надають грантову допомогу на відкриття/розвиток бізнесу, прагнучи зосередити сили, наприклад, на соціальній адаптації українців та інших проблемах. Але винятки з цих правил все ж є.

"Управління Верховного комісара ООН у справах біженців вже більше трьох місяців реалізує програму для переселенців з Криму і Сходу України. Одна з програм направлена на фінпідтримку бізнесу переселенців, які уже займаються підприємництвом або які вирішили розпочати свою справу. Вона дозволяє покривати витрати на базове необхідне майно для ведення бізнесу, причому пріоритетними напрямками є сільське господарство та виробництво. Максимальний розмір гранту - до 65 тис. грн..", - розповідає Гречко.

За його словами, як тільки конфлікт на Сході країни буде вирішений, кількість таких грантових програм для підтримки малого та середнього бізнесу зросте в рази: "Це нормальний процес, оскільки економіку і регіону, і країни потрібно буде піднімати з кризи. Відповідно, стане актуальною підтримка бізнес-починань".

На місцях

Певну підтримку можна отримати також на рівні міст і районів країни, відзначають самі підприємці - правда, ця допомога не завжди є грошовою.

"Це може бути консультаційна, юридична допомога, виділення ділянки землі. Але такий діалог з владою реальний, якщо він взаємовигідний - наприклад, з соціальної точки зору. Приміром, хоче підприємець відкрити магазин в якомусь районі, і йому потрібна ділянка землі, мерія може посприяти у вирішенні цього питання. Але чим "віддячить" підприємець? Наприклад, може встановити поруч дитячий майданчик. І кожен отримує свою вигоду", - каже підприємець з Донецької області Артем Логвиненко.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук