ПОРТАЛ
1 липня 2011, 13:13

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як правильно застрахувати нерухомість

Як правильно застрахувати нерухомість

Згідно зі статистикою, раз на рік із кожною 20-ою квартирою трапляється халепа. Помешкання заливають сусіди, грабують або стається пожежа. Навіть попри такі моторошні цифри, українці не поспішають страхувати своє добро. Обсяг ринку відповідних послуг становить нині менше ніж 10-ть відсотків від загальної кількості договорів.

Для приватних будинків і квартир - поліси страхування нерухомості складають за стандартною схемою. Її легко можна обчислити навіть самостійно. Усе залежить від метражу приміщення та його ринкової вартості.

"Вона розраховується у відсотках, може бути від 0,4 і вище. Ну максимально 1,5-2% - це вже високий розмір. І буде покривати велику кількість ризиків, як правило, туди входить пожежа, затоплення, може включатися протидії третіх осіб", - розповідає телеканалу UBR Наталія Гудима, експерт зі страхування.

Водночас експерти кажуть: страховики детально прописують умови гарантованих виплат, щоб заплутати клієнтів. Якщо нерухомість убезпечена від підпалу, а пожежа сталася, скажімо, через коротке замикання - відшкодувань власник не отримає. Найкраще страхувати не сам будинок чи квартиру, а все, що в ньому є - аж до шпалер. Інакше, виплату ви отримаєте тільки якщо будинок чи квартиру буде зруйновано аж до фундаменту.

"Як правило, квартира чи будинок не знищуються повністю для того, щоб відшкодувати. Страхова компанія при настанні такого страхового випадку все рівно буде доводити вам те, що збитки вам завдані якимось там стихійним лихом чи пожежею все рівно не становлять вартості всього будинку", - відкриває карти Анатолій Соболевський, захисник прав споживачів фінансових послуг.

Головне - завжди зберігати чеки за куплені товари і надані послуги. Вони є гарантією того, що страхова компанія не зможе занизити вартості втраченого чи пошкодженого майна клієнта. Якщо ж подібне станеться, з чеками виграти суд у страхової буде просто.

За матеріалами:  www.ubr.ua