ПОРТАЛ
26 березня 2014, 18:49

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Німці допомагають впроваджувати енергоефективні технології на Житомирщині

Німці допомагають впроваджувати енергоефективні технології на Житомирщині

Проект «Досвід регіонів»

У Житомирі відбулася презентація проекту GIZ «Енергоефективність у громадах». Як повідомляє офіційний сайт Житомирської міськради, у рамках виконання меморандуму про співпрацю між консорціумом на чолі з Житомирською міською радою з проектом українсько-німецького технічного співробітництва «Енергоефективність у громадах» до Житомира прибула делегація проекту в складі Вікторії Погорєлової, консультанта проекту GIZ «Енергоефективність у громадах», Фріца Хонерляйна (Fritz Hohnerlein), архітектора, консультанта проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» (Німеччина) Дмитра Марусича, енергоменеджера.

Метою візиту до Житомира була робота консультантів з проектною документацією та відвідання пілотних будівель для реновації, а саме дитячих дошкільних закладів.

У рамках візиту відбувся також семінар з енергоменедженту для представників ОСББ та енергоменеджерів міст-учасників консорціуму (Житомира, Бердичева, Коростеня та Новограда-Волинського) з питань впровадження енергоменеджменту, проведення енергомоніторингу та енергетичної санації будівель.

Нині для Житомира актуальним є впровадження системи енергетичного менеджменту та розробки міської енергетичної стратегії, яка полягає у формуванні енергоефективної свідомості громадян, впровадженні інноваційних заходів та управлінських рішень.

Презентацію проекту провела консультант Вікторія Погорєлова, яка відмітила, що незважаючи на складну ситуацію в державі, проект продовжує свою роботу, бо в місцевих громадах виник інтерес до енергоефективності. Вони визнають, що впровадження заходів з енергоефективності, допомагатиме місцевому бюджету та розвиватиме конкурентоздатність місцевого бізнесу.

Довідково

5 консорціумів українських міст отримають від Німецького бюро міжнародного співробітництва (GIZ) технічну допомогу в сумі 4 млн. євро. Меморандум про впровадження проекту підписаний містами-учасниками 6 лютого 2014 року. У рамках проекту в результаті двоетапної конкурсної процедури, яка тривала з жовтня минулого року, GIZ та Мінрегіоном для участі було відібрано консорціуми українських міст у такому складі:

місто Чернівці спільно з містами Кам’янець-Подільський та Коломия;

Полтавська обласна державна адміністрація та міста Комсомольськ, Лубни, Миргород, Полтава;

Дніпропетровська обласна рада та міста Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Павлоград;

місто Житомир спільно з містами Бердичів, Коростень, Новоград-Волинський;

місто Луганськ спільно з містами Краснодон, Ровеньки, Свердловськ, Сєвєродонецьк.

Стратегічними партнерами у процесі впровадження енергоефективних технологій та модернізації ЖКГ є Федеральне міністерство Німеччини з економічного співробітництва та Німецьке бюро міжнародного співробітництва, з якими ми співпрацюємо в рамках міжнародної технічної допомоги. Головним завданням проекту «Енергоефективність у громадах» є посилення ролі місцевого самоврядування у підвищенні енергоефективності в Україні, у тому числі впровадження енергозберігаючих технологій у ЖКГ. Проект планується реалізувати до кінця 2016 року.