ПОРТАЛ
27 березня 2014, 07:51

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Договори оренди землі на Вінниччині переглянуть

Договори оренди землі на Вінниччині переглянуть

Проект «Досвід регіонів»

Великим суб’єктам господарювання, які орендують до 40% вінницької землі, варто готуватись до перегляду договорів оренди, повідомляє vinnitsaok.com.ua. Це пов’язано з реформами, спрямованими на децентралізацію, пояснив голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник.

«До 2001 року існувала система, коли дозволи на оренду землі розглядались місцевими радами на сесіях. Пріоритет надавався місцевим жителям. І реєстрація здійснювалась на місцях. Потім це все зцентралізувалось.

Легше було у Києві отримати певні ресурси, ніж віддати повноваження на місця, щоб територіальні громади отримали наповнення своїх бюджетів. Минулого тижня уряд розглядав концепцію адміністративної реформи, яка має впродовж місяця запрацювати. Там якраз цей механізм є – все максимально віддати на місця, в тому числі, і в першу чергу, земельні питання», – підкреслив губернатор.

Надання земель для створення фермерських господарств та реєстрація договорів оренди, коли рішення централізовано затверджуються у столиці, не влаштовує і Вінницьку обласну Асоціацію фермерів та приватних землевласників. Вони також вимагають передати права щодо надання землі в оренду на рівень територіальних громад. І повернути на рівень громад процедуру реєстрації договорів оренди.

Окремою пропозицією, яку вноситимуть вінницькі фермери до законопроектів, буде обмеження продажу землі. За переконанням Анатолія Олійника, встановлення фіксованої кількості земельних ресурсів, які можуть перебувати у власності однієї фізособи – світовий досвід.

«Тиждень попрацюємо і випрацюємо зміни до законодавчої бази. Будемо лобіювати і найближчим часом вносити зміни, щоб фермерство на Вінниччині розвивалось», – підсумував губернатор.