ПОРТАЛ
7 квітня 2014, 08:04

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Кіровоградському малому бізнесу надають фінансову допомогу

Кіровоградському малому бізнесу надають фінансову допомогу

Спецпроект «Досвід регіонів»

Незважаючи на нагальну необхідність економії бюджетних коштів кіровоградська місцева влада не відмовилася від фінансової підтримки малого та середнього бізнесу, повідомляє www.dialoginfo.org.

І в міському бюджеті Кіровограда, і в обласному регіональному фонді підтримки підприємництва цього року передбачені на це кошти (щоправда, у менших обсягах, аніж раніше). Представники влади кажуть: запозичене повернеться сторицею – у вигляді податків, додаткових робочих місць.

У середу на першому в нинішньому році засіданні міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва, що очолює заступник міського голови Ігор Василенко, розглядалося два підприємницьких проекти, що претендують на цю допомогу. Варто зауважити, що обидва проекти мають багато спільних моментів. Обидва підприємства – ПП «Мотор Лайф» та ТОВ «Рекламне агентство «РіК Медіа» збираються фактично розпочати свою справу з нуля.

«Мотор Лайф» донедавна займалося технічним обслуговуванням та ремонтом автомобілів. Втративши свої позиції на цьому ринку послуг, його власник вирішив переорієнтуватися на виготовлення пелетів для теплових електростанцій та промислових підприємств. А «РіК Медіа», яке хоче виготовляти рекламну та поліграфічну продукцію, засноване лише у серпні минулого року, а працює фактично два місяці. Ще одна подібність – висока конкуренція на ринку збуту послуг та товарів, які планують завоювати претенденти на фінансову допомогу.

Виробництвом пелет займається вже чимало підприємців в області, так само, як і виготовленням рекламної та поліграфічної продукції. Члени комісії, як фахівці своєї справи, претендентів на фінансову допомогу про можливі ризики попередили: підприємці, вклавши власні кошти, можуть їх втратити, не отримавши очікуваний прибуток. Та в першу чергу членів комісії цікавили прозорість розрахунків щодо реалізації проекту, терміну окупності, скільки буде створено нових робочих місць, які очікуються додаткові надходження до бюджету.

До обох претендентів з цього приводу були зауваження. Так, підприємство «Мотор Лайф», на якому працює лише одна людина, взялася за реалізацію проекту, вартість якого – п’ять мільйонів гривень. При цьому з обласного регіонального фонду підтримки підприємництва власник підприємства сподівається отримати аж мільйон гривень. Це, безумовно, нереально, адже цього року фінансова допомога малому та середньому бізнесу на всю область з цього фонду буде виділена в тричі менших обсягах. Та й для підприємця це – великий ризик братися за такий масштабний у фінансовому плані проект.

Були зауваження в членів комісії і до «РіК Медіа» – стосовно наданої інформації про витратах та доходах. Члени комісії надали свої рекомендації підприємцям і запропонували доопрацювати їхні проекти, що будуть винесені на розгляд комісії на наступному засіданні, що має відбутися в цьому місяці.

Більше новин у розділі «Досвід регіонів»