ПОРТАЛ
15 липня 2014, 11:04

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

До новорічних свят софіївські лісівники вирощують блакитні ялинки

У Софіївському лісництві до вирощування новорічних рослин підходять творчо. Окрім традиційних сосни та ялини ростять на продаж ще й блакитну ялину.

До новорічних свят софіївські лісівники вирощують блакитні ялинки

За словами лісничого Софіївського лісництва Сергія Боровика, її цінують насамперед, за красиву форму крони і забарвлення хвої. – Проте, вона і більш вибаглива та повільніша в рості, - розповідає лісівник.

- Щоб виростити метрову блакитну ялину потрібно не менше 5 років, сосну – близько 3,5, - додає він. Втім, лісівники готові йти і на такі затрати, адже для кожного товару є свій купець.

Експериментують тут і зі способами вирощування декоративних рослин. Цього року посіяли 2 короби (16 м²) ялини блакитної. Вирощують із відкритою та закритою кореневою системою – в пакетах, аби підібрати оптимальні умови для сіянців. Цього року, аби догодити споживачам навіть запровадили вирощування ялини в горщиках.

Такі декоративні рослини потребують особливого догляду. Тож окрім своєчасного поливу подбали тут і про захист від надмірного сонця. Рослини притіняють спеціальною сіткою, бо звичайна плівка створює парниковий ефект.

Підтримують ініціативу з розширення обсягів декоративних новорічних рослин і у Канівському лісгоспі, якому підпорядковане лісництво. За словами директора лісгоспу Олександра Ігнатюка, напрям цей перспективний і якщо займатися ним старанно, вивчаючи та зважаючи на потреби ринку, то відчутним буде і результат. В подальших планах лісництва - вирощування сосни кримської, яку планують посіяти цього року. Від звичайної сосни вона відрізняється довжиною хвої, яка сягає 5-7 см, та є більш м’якою на дотик. На думку лісівників така «неколюча» сосна може стати гарною альтернативою при виборі до новорічного свята.