ПОРТАЛ
7 листопада 2014, 11:13

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Лісівники вивчали досвід колег у створенні культур

Черкаські лісівники під час виїзної наради вивчали досвід своїх колег у вирішенні проблемних питань при створенні лісових культур і рубках в молодняках шпилькових насаджень. На нараду були запрошені директори, головні лісничі лісгоспів та ряд лісничих.

Лісівники вивчали досвід  колег у створенні культур

Спочатку учасники наради побували на кількох об’єктах Дахнівського лісництва Черкаського лісгоспу. Оглянули різновікові соснові насадження. Головний лісничий Черкаського лісгоспу В’ячеслав Шако спільно з лісничим Дахнівського лісництва Володимиром Нелезом продемонстрували результати праці в різних вікових категоріях насаджень та розповіли, завдяки чому досягають майже стовідсоткової приживлюваності сіянців сосни звичайної.

Насамперед, це якісне насіння та ретельний відбір сіянців. Обробіток ґрунту здійснюють розпушувачем навісним РНУ-70, який агрегатується до трактора МТЗ-82. Саме цей механізм, до речі, у 1999 році удосконалив ще тоді головний лісничий Черкаського лісгоспу, а нині радник начальника обласного управління Петро Гоголюк, який передбачив ще й можливість внесення добрив разом з одночасним глибоким рихленням ґрунту. Вдосконалений розпушувач активно використовують у лісгоспі, адже він дозволяє згодом кореневій системі сіянця краще розвиватися. Усім присутнім був продемонстрований розпушувач безпосередньо в роботі – при підготовці ділянки, де навесні будуть створені лісові культури сосни звичайної.

Учасники наради мали змогу оглянути і позитивний досвід зі створення лісових культур і в Корсунь-Шевченківському лісгоспі. Для цього відвідали 81 квартал Кумейківського лісництва. Тут продовжили обговорювати та аналізувати способи обробітку ґрунту, технологічні процеси створення лісових культур, застосування гербіцидів та мінеральних добрив, порівнювали результати проведених доглядів та здійснених рубок освітлення й прочищення в насадженнях.

Начальник обласного управління Олександр Дзюбенко наголосив, що ефективність створення лісових культур передусім залежить від вдалого поєднання ряду факторів. Це і якісна підготовка ґрунту, і відмінний посадковий матеріал, і оптимальна схема посадки, і ретельні догляди за сходами. Крім того, на думку начальника управління, при посадці сіянців важливим є застосування мінеральних добрив, а також гербіцидів. Хоч це і дороговартісно на початковому етапі, проте керівництво лісгоспів має провести чіткі й виважені розрахунки та обрати ті методи й способи, які допоможуть забезпечити максимальну приживлюваність сіянців. А це, в свою чергу, забезпечить збільшення здорових та продуктивних лісів Черкащини.