ПОРТАЛ
12 січня 2015, 14:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Канівські лісівники протидіють утворенню нових ярів

Те, що зробили лісівники Канівщини для свого району за останні 60 років, можна, без перебільшення, назвати трудовим подвигом. Вони озеленили лісами оголені канівські гори і тим самим зміцнили їх, припинили руйнацію крутосхилів і змивання ґрунтів у водоймища та утворення нових ярів, які вже стали катастрофою для цього краю.

Канівські лісівники протидіють утворенню нових ярів

Кільком поколінням лісівників довелося боротися з ерозією ґрунтів, якою було пошкоджено майже 56 % території району та відновлювати ліси, які були бездумно вирубані, йдеться в публікації журналу «Ліси Черкащини».

Лише в Канівському районі нараховувалося 5,5 тис. ярів. Вони займали майже 13 тисяч гектарів. За рік поглиналося 200-300 гектарів ріллі.

Давати відсіч ярам тут розпочали 1958 року, коли була заснована Канівська гідролісомеліоративна станція (лісгосп – з 1991-го). Комплексними лісомеліоративними заходами закріпили майже дві тисячі глибоких урвищ і близько 3,5 тисячі вершин, дію ярів зупинили на площі в 19 тисяч гектарів. Ерозійні процеси припинили не лише на сільськогосподарських угіддях, а й відомій всім Тарасовій горі.

З моменту заснування Канівської ГЛМС на території Канівського і Корсунь-Шевченківського районів збудовано 434 тисячі погонних метрів водовідвідних і водозатримуючих валів – 94 складних залізобетонних водоскидів різних конструкцій.