ПОРТАЛ
11 березня 2014, 15:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» відзначає 25-річчя

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» відзначає 25-річчя

7 березня виповнилося 25 років з дня створення Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».

Молодший науковий співробітник Олена Трощинська розповіла про роботу закладу упродовж періоду його функціонування:

– У заповіднику створено музей Б. Хмельницького та музей археології, відтворено бастіон Дорошенка на Замковій горі, побудовано церкву Святих апостолів Петра і Павла (м. Чигирин). Крім цього, розпочато масштабний проект – відтворення історико-архітектурного комплексу «Резиденція Б. Хмельницького». У с. Суботів виконано ремонтно-реставраційні роботи Іллінської церкви, зведено павільйон над залишками кам’яниці Хмельницьких. Розпочато створення туристично-етнографічного комплексу «Козацький хутір» у с. Стецівка.

Фондова колекція заповідника налічує сьогодні 36 749 експонатів, - інформують у прес-службі Черкаської ОДА.

За 25 років екскурсійні об’єкти заповідника відвідало більше 988 тисяч осіб, тож цього року заповідник чекає на мільйонного відвідувача. Для гостей провели 35 709 екскурсій.

– Сьогодні до уваги відвідувачів представлено 10 тематичних та оглядових екскурсій. В музеях заповідника та за його межами організовано проведення 421 виставки. Національний історико-культурний заповідник є постійним учасником всеукраїнських та міжнародних виставок з популяризації історико-культурної спадщини, - розповіла фахівець.

У 2010 р. пам’ятку ландшафту «1000-літній дуб Максима Залізняка» було визнано переможцем у номінації «Меморіальні дерева». У 2011 р. пам’ятка «Чигиринська фортеця – Резиденція Б. Хмельницького» стала фіналістом конкурсу «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» та отримала спеціальну відзнаку акції як визначна пам’ятка української історії. У 2012 р. Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» став лауреатом Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) 100 кращих товарів України у номінації «Екскурсійні послуги».

Серед досягнень заповідника – перемоги у ІІ Всеукраїнському музейному фестивалі (2008 р.), в обласному конкурсі на кращу екскурсію та екскурсовода (2010 та 2011 рр.), гранти Міжнародного фонду «Відродження», МБФ «Україна 3000» та ін.

Ольга Трощинська зауважила, що «за досягненнями у діяльності заповідника стоїть величезна клопітка праця всього колективу! Попереду – багато планів та роботи. Сьогодні ж ми відкриті для нових ідей і співпраці».