ПОРТАЛ
28 липня 2011, 11:33

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Область готується до масового візиту в Умань паломників-хасидів

Область готується до масового візиту в Умань паломників-хасидів

Обласна влада винесла питання паломництва брацлавських хасидів до м. Умань на загальнодержавний рівень. Нині Концепція Державної програми створення належних умов для періодичного відвідування брацлавськими хасидами міста Умані Черкаської області на 2011-2016 роки, Положення про Координаційну раду з організації паломництва брацлавських хасидів до України, розроблені за дорученням голови облдержадміністрації Сергія Тулуба, направлені на затвердження до Кабінету Міністрів України. Проект Закону України «Про паломництво» зареєстровано у Верховній Раді України, - повідомляє прес-служба Черкаської облдержадміністрації.

Масові візити брацлавських хасидів в Умані, де знаходиться могила цадика Нахмана, засновника релігійної течії іудаїзму, відбуваються у вересні-жовтні під час єврейського Нового Року. Восени 2010 року Умань відвідало біля 23,5 тисяч прочан. Нинішнього ж року за різними оцінками прогнозується, що у відзначенні Рош-ха-шана візьмуть участь від 30 до 40 тисяч паломників.

Обласною державною адміністрацією здійснюються необхідні заходи щодо реалізації державної політики України в галузі паломництва та забезпечення закріплених Конституцією України прав громадян на свободу совісті і діяльність релігійних організацій. Зокрема, розпорядженням облдержадміністрації була створена робоча група облдержадміністрації, основним завданням якої визначено сприяння вирішенню питання забезпечення належних умов для перебування паломників-хасидів в м. Умань.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.06.2011 №723 вже виділено 15 млн. грн. на капітальний ремонт центральної частини м. Умань, 225 тис. грн. - на встановлення лічильників води, 615 тис. грн.- на придбання транспорту.

Уманською міською владою спільно з робочою групою облдержадміністрації послідовно реалізуються заходи щодо створення належних умов для періодичного відвідування брацлавськими хасидами міста Умані. Зокрема, виділено приміщення для розміщення постійно діючого поста МВС в районі історичного центру міста Умань у зоні поховання цадика Нахмана; з метою координації всіх заходів, пов’язаних з паломництвом, створено комунальне підприємство «Комунальник»; розроблено заходи з охорони громадського порядку під час проведення святкування Рош - га - Шана; виділено три земельних ділянки для розташування наметових містечок.

Питання якісної організації паломництва хасидів до міста Умані знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації. Щотижня заступниками голови облдержадміністрації та обласної ради проводяться наради з відповідними службами області і міста Умань, основним завданням робочої групи є врахування та захист інтересів жителів м. Умань і створення комфортних умов для паломників у місцях, де відбуватимуться релігійні свята брацлавських хасидів. Тож під час таких засідань детально аналізується стан виконання доручень голови облдержадміністрації щодо якісної організації паломництва хасидів до міста, забезпечення поліпшення санітарно-гігієнічних умов проживання і харчування паломників, їх реєстрації та розселення, організації охорони порядку під час перебування хасидів, налагодження та систематизації руху транспорту в місцях скупчення туристів, безперебійного водопостачання житлових будинків та сплати туристичного збору тощо. Крок за кроком обласною та міською владою вирішуються нагальні питання.

За матеріалами:  www.oda.ck.ua