ПОРТАЛ
30 липня 2011, 20:43

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Євровізитка області «Авторіка»

Євровізитка області «Авторіка»

До Дня Незалежності в Каневі планують добудувати вокзал, який об’єднає автомобільний та річковий транспорт Вартість проекту разом із благоустроєм прилеглої території становить 47 мільйонів гривень Новий вокзал відповідатиме всім європейським вимогам і задовольнятиме найпримхливіші смаки іноземних туристів З початку цього року в Каневі триває грандіозне будівництво нового об’єкта туристичної інфраструктури. Грандіозним його називають самі канівчани, ос-кільки запевняють, що кращого вокзалу та центральної площі не буде в жодному місті Черкащини. Хоча це й не дивно, адже вартість нового вокзалу, який уже назвали «Авторікою», разом із благоустроєм прилеглої території становить 47 млн грн. Вокзал будують під смаки іноземних туристів, але користуватимуться його послугами й прості черкащани Велика двоповерхова будівля трикутної форми, з затемненими вікнами замість стін – такий новий туристичний комплекс «Авторіка», який будують у Каневі на замовлення Національного агентства підготовки і проведення фінальної частини чемпіонату Євро-2012 з футболу в Україні.

– «Авторіка» – це авто- й річковий вокзал, звідси, до речі, й назва, в одному сучасному приміщенні, розрахованому на комфортний прийом і якісне обслуговування клієнтів, зокрема туристів, – розповідає начальник головного управління капітального будівництва облдержадміністрації Борис Євмина. – У приміщенні нового вокзалу будуть зручні зали очікування, в тому числі й кімната для матері й дитини, приміщення для обслуговування водіїв, кафе, виставковий центр, де туристи зможуть придбати різноманітні українські сувеніри та багато іншого. Незвичайну трикутну форму «Авторіки» спроектували дніпропетровські інженери, проте більшість робіт виконують самі канівчани. Тож, яка не яка, а тимчасова зайнятість у частини населення райцентру є.

За словами посадовців, новий вокзал відповідатиме всім вимогам і задовольнятиме найпримхливіші смаки іноземних туристів, для яких він, у принципі, й будується. Хоча Борис Григорович запевняє, що всіма послугами, благами та кімнатами «Авторіки» зможуть вільно користуватися й пересічні черкащани.

«Авторіка» може стати візитною карткою Канева й поповнити бюджет міста На приплив туристів, нові робочі місця та надходження в місцевий бюджет розраховує влада Канева після запуску всіх нових об’єктів туристичної інфраструктури. Окрім «Авторіки», це ярмаркова площа, яку вже майже добудували, а також нові готелі та ресторани, зведення яких поки що тільки в перспективі.

– Те, що ми почали робити нове обличчя місту саме з вокзалу, логічно, – каже міський голова Канева Віктор Ніколенко. – Адже перше, що бачить гість чи турист, коли приїжджає на нове місце, саме вокзал. Тому за рахунок «Авторіки» ми плануємо справити про себе якнайкраще враження: і від незвичайного зовнішнього вигляду вокзалу, і від обслуговування, і від можливості вибрати той вид транспорту, який більше до душі.

Коли «Авторіку» запустять, вона зможе забезпечити робочими місцями близько сотні канівчан. Ще кілька десятків жителів міста зможуть заробити на ярмарковій площі. – Цю площу ми збудували за спонсорські кошти, але без неї ніяк, бо інакше туристи прямо з вокзалу виходили б на землю з бур’янами, – розповідає Віктор Володимирович. – А тепер на площі, вкритій брущаткою, буде стояти 60 павільйонів, які всі охочі продати сувеніри зможуть узяти в оренду. Таким чином ми трохи вирішимо проблему безробіття і за рахунок оренди й податків забезпечимо надходження в бюджет. Паралельно з «Авторікою» в Каневі завершують реконструкцію могили Шевченка, ремонт старих і будівництво нових вуличних убиралень. А згодом планують звести і нові готелі та ресторани, але це не швидше, ніж за рік. Якщо з «Авторіки» ходитимуть “ракети”, для канівчан це буде прорив Самі ж канівчани, котрі вже більше півроку зацікавлено спостерігають за перевтіленням свого міста, в його велике туристичне майбутнє вірять не дуже. Але тому, що Канів змінює своє обличчя, дуже раді. – Завжди приємно, коли в твоєму рідному місті з’являється щось нове чи ремонтується старе, – зізнається 53-річний канівчанин Василь Зубко. – І хоча я, як і більшість канівчан, не дуже вірю в те, що до нас повалять туристи, новим вокзалом користуватимемося залюбки. Якщо з нього до Києва чи до Черкас ходитиме “ракета”, для нас це буде справжній прорив. От тільки поки що ніякого річкового транспорту в нас немає, та й дно, кажуть, треба розмулювати. Словом, побачимо, що з цього всього вийде. Якщо вийде так, як запланували, – добре, а ні, то, може, краще було б ті мільйони на ремонт доріг витратити… Але критикувати завжди легше, ніж робити. Оновлений річковий вокзал у Черкасах відкриють до Дня Незалежності Причал обгородять новим металевим парканом, відновлять пам’ятник річковій флотилії, висадять клумби, покладуть сучасне дорожнє покриття, територію навколо будівлі викладуть новою фігурною плиткою.

На об’єкті тривають роботи для благоустрою території. Хід реконструкції, відповідно до затвердженого плану, днями перевірили заступники губернатора Сергій Рябцев та Юрій Тимошенко. Там провели нараду щодо стану виконання робіт. Їх закінчення та святкове відкриття вокзалу планується до Дня Незалежності України.

На першому поверсі вокзалу розташують зал очікування, каси і кав’ярню, на другому планують відкрити ресторан. Інтер’єр самого приміщення, за словами головного архітектора області Василя Дмитренка, оформлять у стилі українського бароко. – Ці роботи – лише реставрація тієї споруди, яку звели ще 1961 року за проектом ленінградських архітекторів, – розповів Василь Дмитренко. – Стиль зберігається і кольорова гама також, бежево-біла. Покрівля буде зеленого кольору. Зовні вокзал буде таким самим. Тобто, вже створене доповнимо сучасним благоустроєм.

Фото: Дніпрова зірка

За матеріалами:  www.novadoba.info