ПОРТАЛ
7 жовтня 2011, 16:17

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Кількість туристів на Черкащині збільшується

Кількість туристів на Черкащині збільшується

Щороку Черкащиною цікавиться все більше туристів. Так, торік кількість внутрішніх туристів у області зросла на 12 %, а екскурсантів – на 7%. Фахівці стверджують, що зацікавленість регіоном поступово зростає. Серед лідерів за відвідуванням – Умань, Чигирин, Канів та Шевченківські місця на Звенигородщині.

Відносна дороговизна подорожей, нерозвиненість туристичної інфраструктури та слабка поінформованість населення про туристичні об’єкти – це ті проблеми, через які Черкащину оминають закордонні любителі подорожей.

– По-перше, пересічний громадянин не може дозволити дорогу поїздку. По-друге, не в усіх районах є готелі та ресторани достойного рівня. Насамперед, це відлякує іноземців, які звикли до високого рівня обслуговування, – коментує Іван Десятніков, завідувач кафедри менеджменту туризму, готельного і ресторанного бізнесу Східноєвропейського університету економіки і менеджменту. – По-третє, туристичні ресурси мало рекламують. На жаль, часто можна почути запитання: де візьмуться ті туристи? Поки вони не дізнаються про ресурс, ніколи до нас не приїдуть. Наприклад, Олеський замок у Монастирищенському районі. Мало хто про нього чув, проте колись парк поблизу замку конкурував із уманською “Софіївкою”. Звичайно, популяризація області – це проблема не лише якоїсь туристичної організації, а загальнодержавного рівня. Особливо, напередодні «Євро – 2012».

Серед проблем фахівець також називає нестачу кваліфікованих кадрів у сфері гостинності, тих, які б мали багатоступеневу освіту, практичну підготовку, вміли проводити екскурсії та знали хоча б три іноземні мови.

Найбільше черкащан відпочиває в Туреччині і Єгипті

Нині уподобання туристів щодо країн змінюються. Звичайно, що Європу відвідує у 20 разів більше туристів, ніж Африку, і в 10 разів більше, ніж Близький Схід. Але, за словами експертів туристичної галузі, саме Африка, Південна Америка, Близький Схід з різних причин сьогодні перебирають туристів. Жителі ж нашої області обирають ті країни, де відпочинок дешевший.

– Черкащани подорожують у різні країни світу. Поки що лідерами за відвідуванням залишаються Туреччина і Єгипет, де ціни на послуги помірні. Люди з достатком обирають більш дорожчі Таїланд, Шрі-Ланку, – розповідає директор туристичного агентства «VIP» Альберт Огаджанян. – Разом із тим, відзначаємо великий потік туристів до країн Європи: Чорногорії, Хорватії. Побільшало охочих поїхати до Греції, Іспанії. Там відпочинок став дешевшим, ніж, скажімо, 3 – 4 роки тому, та й вимоги до пакету документів не такі жорсткі. Менше стали їздити до Тунісу. Пов’язано це з багатьма причинами, зокрема кризою, революціями.

Впливає на уподобання туристів і зміна клімату.

– Раніше до Туреччини влітку їздило більше черкащан, ніж зараз, – каже директор Черкаського представництва «Сеть агентств горящих путевок» Галина Горська. – Цього року там було дуже жарко – на початку серпня – + 52 градуси за Цельсієм. Таку спеку важко витримати. Тому на Егейське побережжя ми рекомендуємо їхати у вересні – жовтні. Тоді море тепле, але не так спекотно.

Українців торік відпочило за кордоном найбільше за останні 10 років

– Україну торік відвідало 1, 083 мільйона іноземних туристів, а за кордон подорожували 1,3 мільйона наших громадян. Це найбільша кількість туристів-українців за останні 10 років, – говорить Іван Десятніков, завідувач кафедри менеджменту туризму, готельного і ресторанного бізнесу Східноєвропейського університету економіки і менеджменту. – На 2 відсотки побільшало екскурсантів, хоча загалом внутрішніх туристів в Україні стало менше. Це можна пояснити наслідками економічної кризи та ще тим, що українська статистика не дає вичерпних даних щодо кількості туристів.

За словами пана Десятнікова, Всесвітня туристична організація пропонує вважати туристами всіх, хто в’їхав або виїхав із країни. Звичайно, це не зовсім точна інформація, тому в Україні туристів рахують Державна прикордонна служба, Міністерство інфраструктури і Державний комітет статистики. Дані цих відомств різняться, але загалом тенденції прослідкувати можна.

Разом із тим, громадян, які мандрують без використання послуг туристичних підприємств, ніхто не обраховує. Це стосується і туристів, які оселяються у приватних квартирах або в наметових містечках. Тож за оцінками фахівців, насправді кількість туристів у 3 – 4 рази більша, ніж за статистикою.

Туристів заохочують знижками на путівки

За словами Галини Горської, директора Черкаського представництва «Сеть агентств горящих путевок», усі туристичні фірми працюють з одними й тими ж закордонними операторами і продають путівки за приблизно однаковими цінами. Ті, хто хоче заохотити туристів, влаштовують різні акції та пропонують термінові путівки.

– Ми, наприклад, щочетверга суттєво знижуємо ціни на путівки, – говорить Галина Горська. – А до Дня туризму взагалі розгорнули масштабну акцію. Так, містами України зараз курсує великий автомобіль із причепом, оформлений як пожежна машина. Це наш офіс на колесах, де можна купити путівки на багато напрямків. У Черкасах він перебуватиме з 13 по 24 грудня.

Охочим зекономити пані Галина радить купувати путівки заздалегідь. Замовляючи путівку, скажімо, на гірськолижний курорт за місяць – два, можна заощадити до 25 % від вартості готелю.

– Зараз туристи вимогливіші, – каже вона. – За витрачені кошти хочуть отримати по максимуму. Тому й замовляють путівки наперед, дізнаються про умови проживання, вивчають відомості про країну завдяки Інтернету.

Відновлення річкового вокзалу – важлива подія для Черкас і області. Вона дасть поштовх для розвитку внутрішнього туризму і привабить іноземців.

Директор туристичної компанії «Мандрівник» Валентина Височин вважає, що цей напрямок відкриває перспективи для створення потужного вантажно-пасажирського і логістичного центру, який охопить Черкаський річковий порт, залізничний вокзал й аеропорт.

– Налагоджений водний зв’язок дасть великі можливості для розвитку туризму в Черкасах, – вважає Валентина Височин. – Адже в планах – відновлення водного зв’язку з Каневом, Чигирином, Києвом. Уже з наступної весни ці маршрути запрацюють. Можливо, відкриють маршрут і до Одеси. До 14 жовтня акваторією Черкас охочі можуть покататися за акційною ціною – 10 гривень. Крім прогулянки, екскурсанти дізнаються про розвиток пароплавства. Адже, як відомо, історія пароплавства в Україні розпочалася з Мошен, коли в 1825 році там уперше спустили на воду теплохід.

За матеріалами:  www.novadoba.info