ПОРТАЛ
17 листопада 2014, 09:26

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Близько півмільйона тонн аміаку щороку випускає цех А-5 черкаського «Азоту»

– На повну потужність нині працює цех з виробництва аміаку А-5 Черкаського ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM, виробляючи щодоби 1700 тонн продукції та забезпечуючи сировиною виробництво всіх азотних добрив: аміачної селітри, карбаміду та карбамідо-аміачної суміші. В листопаді цього року виповнилося 35 років з того часу, як цех дав перший аміак, - інформують у прес-центрі ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM.

Близько півмільйона тонн аміаку щороку випускає цех А-5 черкаського «Азоту»

«Цех А-5 – найновіше та найпотужніше виробництво аміаку на підприємстві, яке було введене в дію в 1979 році. Його технологічний процес розроблено американською фірмою «Келог». Проект усіх відділень цеху, окрім будівельної частини, підземних трубопроводів та естакади наливу рідкого аміаку, виконано японською фірмою Toyo Engineering Corporation (ТЕС). Початкова продуктивність нової технологічної нитки становила 1360 тонн аміаку на добу. Після проведення двох етапів реконструкції, цех значно збільшив виробництво продукції, довівши його до 1700 тонн на добу та 562,7 тис. тонн аміаку на рік», – розповідає голова правління ПАТ «АЗОТ»Віталій Скляров.

Щороку на виробництвах аміаку проводяться планові капітальні ремонти, спрямовані на відновлення ресурсу обладнання та модернізацію виробництва. У 2014 році загальний обсяг інвестицій, спрямованих на реалізацію запланованих проектів у цеху А-5, склав майже 15 млн. грн.

Після проведення цьогорічного капремонту в цеху очікується економія енергоресурсів: з виробництва пари – 2,5-3,0 т/год, з природного газу – 400-500 м3/год, електроенергії – близько 200 кВт/год. У ціновому еквіваленті річна економія складе близько 30 млн. грн.

Нині на Черкаському «Азоті» працюють два цехи з виробництва аміаку: А-3 та А-5, які разом видають близько 2900 тонн продукції на добу. Аміак спрямовується на виробництво азотних мінеральних добрив, а також відвантажується як готова продукція для потреб сільгоспвиробників та подальшої переробки підприємствами.